Gjennomsnittsleseren av denne saken er et sted mellom 40 og 60 år. Å være ute i naturen eller i nabolaget var en helt vanlig del av barndommen. Dagens oppvoksende generasjon har et mylder av tilbud tilgjengelig på barnerommet, i stua eller i mobiltelefonen. Nå ønsker en gruppe foreldre i Hognfjord å gi ungene i området naturen tilbake.

– Jeg ønsker å lage et tilbud for barn fra 8–14 år som innebærer at de får opplevelser med naturen. Til eksempel kan det være noe så enkelt som å lære seg å tenne opp bål i fjæra og koke et egg. Nivået på «villmarksgruppa» skal ikke være avskrekkende – alle skal føle seg inkluderte, sier Ole Jørgen Eilertsen, initiativtaker bak tiltaket.

Liv i fjordene

Eilertsen har jobbet som kokk i en rekke vesterålsbedrifter de senere årene. Han har fått med seg fotograf Benny Høynes og en del andre voksne som har vist interesse for å gi den oppvoksende slekt fine naturopplevelser.

– Mitt bidrag vil i hovedsak være på fotofronten. Foto kan så absolutt være en friluftsaktivitet, sier Høynes, som har en forkjærlighet for nordlysfotografering.

Selve friluftsgruppa vil ha utspring i Liland og Hognfjord-området.

– Jeg ser for meg at vi bruker landskapet rundt fjordene – Hognfjord, Sørfjorden og Godfjorden, sier Eilertsen.

– Føler mestring

Målet er å være i gang rett etter påske. Størrelsen på gruppa håper Eilertsen kan være rundt ti unger, til å starte med.

– De foreldrene jeg har snakket med har gitt positive tilbakemeldinger på å starte ei friluftsgruppe for barn. I bygdene her har vi flere ressurspersoner som er aktive friluftsfolk med stor kompetanse på for eksempel jakt og fiske. Jeg håper at vi kan vise barna gleden av å være ute i naturen, kombinert med matnyttig læring om fjellsikkerhet, snøskred og matlaging, for å nevne noe, sier Eilertsen.

Aktivitetene vil være kjente for de fleste som vokste opp med å bruke naturen.

– For meg er det viktig at ungene føler mestring gjennom aktiviteter i det fri. Kanskje vi kan skape interesser som er et tillegg til de innesittende aktivitetene dagens unge bedriver mye av, sier Eilertsen, som understreker at tilbudet i utgangspunktet vil være gratis og for alle.