Forrige uke var ungdomsarbeidere og ungdommer fra Bø og Sortland på kurs i Oslo. Ungdommer fra Bø ungdomsklubb og Sortland ungdomsråd var med til Oslo for å gjennomføre kurs i regi av norsk Aktiv ungdom. Aktiv ungdom er EUs ungdomsprogram som promoterer samarbeid og demokrati.

- Det har vært veldig intensivt og vi har sittet og jobbet med ungdom fra Tsjekkia, Latvia og Partugal og Romania, forteller Øystein Bjørstad Lindbeck i Sortland kommune.

70 europeiske ungdommer var med på kurset. Sammen med Øystein Lindbeck fra Sortland og fritidsleder Kristina Johnsen i Bø kommune var fire ungdommer fra de to kommunene med.

- Det har vært veldig spennende. Vi har vært en gjeng fra hele Europa, og det er veldig bra for oss i Vesterålen å få litt input, forteller Johnsen.

Ungdommene har blant annet jobbet med å tenke ut prosjekter om samarbeid og demokrati, og hvordan man kan få støtte til ungdomsprosjekter.

Dette forteller ungdommene selv om kurset:

Jenny Pettersen (15), Bø i Vesterålen

- Jeg har hatt det kjempebra, det har vært veldig lærerikt. Vi ha jobbet med å få en samarbeidsavtale med andre land. Vi i fra Bø skal en tur til Malta og de skal hit.

- Det var vanskelig i begynnelsen, men så løsnet det og alle var veldig hyggelig, forteller Jenny.

Jonas Båtnes (15),  Sigerfjord.

- Det e min første internasjonale tur. Jeg ble veldig positivt overrasket over hvordan de satte opp programmet og gjennomførte det. Da jeg kom over språkbarrieren var det ikke noe problem å kommuinisere. Gruppa jeg var på hadde folk fra Malta, Romania og Frankrika.

- For å få i gang et prosjekt må vi søke om penger, så vi jobbet med innholdet til søknaden. Vi hadde bare litt igjen da vi måtte avslutte oppgaven. Vi har jobbet med en søknad om pengestøtte til et prosjekt som handler om å kommunisere via internett med ungdommer, og lage en nettside for å lære av hverandre, sier Jonas.