Inga Sàmi Siida er navnet på turistvirksomheten som drives av Laila og Arild Inga på Kvalsaukan utenfor Sortland.

Se gjennom video og bilder tilknyttet artikkelen:

SortlandsAvisa har flere ganger fortalt om strålende opptur for familiebedriften de senere årene.

Mye av suksessen forklares med at turistene trekkes til kvalsafari, naturliv og samebesøk i vesterålsregionen.

Vinterturismen i Vesterålen var for få år siden ikke-eksisterende, med i beste fall ustabile, små enkeltaktører, avhengige av ren flaks for å få besøkende.

I 2014 har Laila Inga problemer med å gjøre rede for om hun har hatt fridager i løpet av de siste seks-sju ukene.

- Endelig butikk

- Dette er den tredje vinteren på rad vi har merkbar oppgang i besøket. Nå har vi besøkende her hos oss nesten hver eneste dag. Det som er spesielt gøy er at vi for det første nå får et ideelt antall besøkende i gruppene som kommer. De er på pluss minus ti personer, og det egner seg veldig godt for oss. Vi ser også at vinterturistene legger igjen atskillig mer penger enn sommerturistene gjør. Nå er endelig turismen blitt skikkelig butikk, sier Laila.

Hun forklarer at turistene ankommer Evenes med charterfly, og at de derfra fordeles til områder som Kiruna, Tromsø, Senja og Lofoten.

- Lofoten?

- Ja, vi er Lofoten, i alle fall ifølge turistene. Turistene vet at de skal til Lofoten, og for dem så er Vesterålen det samme som Lofoten. Fylkesgrenser og navn bryr de seg ellers veldig lite om, forklarer turistverten.

Byr på opplevelsespakke

- Hvorfor velger de å komme hit i stedet for til for eksempel Tromsø?

- Tromsø er jo en større by, og det gir andre muligheter, samtidig som turistene kan reise ut av byen for å se nordlyset, som byen har vært flink til å markedsføre. Vi opplever at turistene som kommer hit er opptatte av å havne på et lite sted, og være så mye ute i naturen som mulig. Vi har i Vesterålen fått utviklet et svært godt nettverk med eksempelvis nabobedrifter som Andøy friluftssenter, Ringstad Sjøhus i Bø, Holmvik Brygge i Øksnes, Sea Safari og Rakettskytefeltet på Andøya. Det gjør at vi nå kan levere opplevelsespakkene som turistene ønsker. Det kunne vi ikke for få år siden, sier Laila Inga.

Hun forteller om flere tilfeller der de ser at de samme turistene nå vender tilbake til regionen.

Flere og flere turoperatører melder sin interesse, mens det hører med til de absolutte sjeldenhetene at en operatør trekker seg ut av regionen.

Nettverk er viktig. Hjelp fra Vesterålen reiseliv og kanskje spesielt Nordnorsk reiseliv til å spre det glade budskap om Inga Sàmi Siida gir god uttelling.

- Kvalen viktigst

En av brikkene i nettverket er Marten Bril på Andenes. Bril er skipper, guide og fotograf i Sea Safari.

Han opplyser at det kommer flere og flere små grupper på sju-åtte stykker på besøk, folk som vil til sjøs for å fotografere spekkhogger og knølkval, eller folk som vil være på land og oppleve nordlys.

Hvalsafari AS er «storebror» i bransjen, og det klart viktigste merkenavnet i Vesterålen hva gjelder turisme. Men naboskapet er veldig godt.

- Jeg får henvendelser derfra når de turistgruppene er for små for dem, og jeg sender grupper som er for store for min virksomhet videre til Hvalsafari. Ellers er Inga Sàmi Siida og Ringstad Sjøhus to virksomheter jeg samarbeider veldig godt med, forklarer Marten Bril.

Til SortlandsAvisa sier han at kvalen ganske riktig er det viktigste Vesterålen har å tilby, men at det nå er flere tilbud som etterspørres - som altså reindriftssamer, hundekjøring, nordlys og fotosafarier.

Fremsynt hotell

Roy-Odd Schøyen i Vesterålen reiseliv sier til SortlandsAvisa at han er veldig enig i vurdering av Inga Sàmi Siida som trekkplaster nummer én i kommunen når det kommer til turisme.

Han trekker imidlertid frem Sortland Hotell som fremsynte og aktive.

- Harald Mikal Jakobsen imponerer, og utgjør sammen med Laila og Arild Inga mye av fundamentet for turismen i Sortland, sier han.

Her kan du tegne abbonnement på e-avisen til SortlandsAvisa.