De sju guttene er festkledde og høytidsstemte fredag formiddag. De har akkurat vært på rådhuset, sammen med muslimer fra blant annet Somalia, Eritrea og Syria. Selv er de fra Afghanistan, og kom til Norge og Sortland for snart to år siden.

Skal lage middag sammen

Eid al-adha markerer slutten på hadsj, som er muslimenes pilgrimsreise. Den markeres til minne om profeten Ibrahim, som var villig til å ofre sin sønn for Allah. Høytiden sammenlignes ofte med den kristne julefeiringen, og inneholder bønn, gode måltider og nye, fine klær.

Aslam Khan (16), Baheer Razai (16), Jalal Michin Khel (16), Yasin Mulakhel (16), Yonas Laghmani (16), Sharafzai Safi (17) og Asadullah (17) skal i kveld lage tradisjonell afghansk mat sammen. På menyen står kjøtt og ris.

– Vi ber sammen den første dagen, og så sier vi Eid mubarak til hverandre, forteller Safi.

Guttene er festkledde og høytidsstemte før helgens feiring. Foto: Sanna Drogset Børstad

Viktig feiring

Hjemme i Afghanistan ville de ha slaktet et dyr sammen med familien, etter bønnen på feiringens første dag. De neste dagene ville de ha besøkt slektninger.

– Dette er en veldig viktig feiring for oss. Alle har fri, er glade, og er pyntet med nye klær. Dette er en veldig viktig feiring for alle muslimer, sier Razai.

Men nå er guttene i Norge uten familien, og 16- og 17-åringene feirer derfor sammen hjemme hos en av dem. Alle, foruten Laghmani som er på besøk fra Gratangen, bor på Sortland.

– Vi samles i ett hus. Der blir det mat, musikk og dans, sier Razai, før han trekker frem Safi som den beste danseren.