– Vi står inne i et grønt industrielt skifte, med store muligheter til å skape ny vekst og snu den negative befolkningsutviklingen. Men dersom vi skal lykkes må statens satsninger i nord henge sammen, det sa fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide da hun møtte i det regionale nordområdeforumet.

– Neste år skal Stortinget beslutte ny Nasjonal Transportplan og Langtidsplanen for Forsvaret. Her er det viktig at satsningen i nord og komme frem tydelig frem. Vi har et helt nytt sikkerhetspolitisk bilde i Europa. Da må også det komme mer penger til Europavegene, som strekningen i Sørfold, Kløfta i Alta og tunnelen i Narvik samt E10 i Lofoten, poengterte fylkesrådslederen.

Befolkningsutvikling  

Regjeringens nordområdepolitikk har som mål å snu den negative befolkningsutviklingen, utnytte de lokale verdiene til å skape vekst, gjøre nordområdene til sentrum for grønn omstilling og fremme nye initiativ for samarbeid med våre naboer.

Det sier fylkesrådslederen i ei pressemelding.

- Det er veldig bra at regjeringen har så tydelige målsettinger for utviklingen i nord. Det er ikke tvil om at dette har blitt enda viktigere etter Russlands folkerettsstridige invasjon i Ukraina, sier Elin Dahlseng Eide.

Sametinget var vertskapet for møtet i forumet, og brukte anledningen til å løfte viktige problemstillinger knyttet til rekrutering av samiske lærere, arktisk mat og kreative næringer.

Energi i det grønne skiftet

En av mange viktige diskusjoner gikk på det grønne på industrielle skiftet, og da med fokus på energi, kraftsituasjonen og arealbruk i nord.

– Staten må prioritere mer kraftutbygging i nord. Men det må gjøres i god dialog med samiske interesser. Det er viktig at vi prioriterer ny kraft i nord til industriprosjekter som gir mest mulig arbeidsplasser. Det vil kunne bidra til å realisere regjeringens ambisjon om å snu befolkningsutviklingen i nord, avslutter Elin Dahlseng Eide.