Det er snart ett år siden avgjørelsen om å flytte Cermaqs lokaliteter i Alsvåg og Hamarøy til Steigen. I Alsvåg kan det bety at rundt 40 arbeidsplasser forsvinner, om man ikke å klarer å selge anlegget, slik at et annet selskap kan fortsette driften i Alsvåg.

Les også: 43 ansatte mister jobben i Cermaq i Alsvåg

Fortalte om prosessen

Med seg i panelet hadde hun fylkesråd for næring i Nordland fylkeskommune, Mona Fagerås, i tillegg til Jonassen. De fortalte alle litt om prosessen, ståa og mulighetene for framtida, før publikum, som i stor grad besto av lokale politikere, fikk anledning til å stille spørsmål.

Flere møtedeltakere var bekymret: – Hvorfor ble kommunen ført bak lyset? (Saken er for våre abonnenter)

Han sier dermed ikke mer i nå mai enn det han sa til VOL i februar.

– Jeg kan ikke gå inn på hvem det er, i dag. Vi håper nå på salg så raskt som mulig, og vi har trua på at vi kan få videre drift i Alsvåg.

Selger med innhold

Fylkesråden roste Cermaq for at de vil selge anlegget med innhold, selv om det kan bety at en konkurrent av selskapet vil overta.

– Det er viktig å beholde arbeidsplassene. Vesterålen fikk mange dårlige nyheter om arbeidsplasser i fjor. Verst var det selvsagt på Andøya, men også Sortland mistet arbeidsplasser da Vardia flyttet, sa Fagerås.

Ordfører Karianne Bråthen understreket at det ikke var noen gladnyhet at Cermaq legger ned i Alsvåg.

– Vi signaliserte tidlig til Cermaq at de måtte si ifra om det var noe kommunen kunne gjøre. Vi hørte ingenting.

Ser på alternativ bruk

Fiskeriparken har nylig utarbeidet en rapport der de har sett på muligheter for alternativ drift i anlegget til Cermaq.

– Jeg fikk den på pulten min mandag denne uka, sa Bråthen.

Anlegget har topp moderne utstyr, og høyt utdanna ansatte. Fryse- og kjølekapasiteten er god, og alle krav i regelverket er fulgt, ifølge rapporten.

– Sluttresultatet er at det er et godt anlegg, god kompetanse, sertifiseringene kan tas videre, og det er god infrastruktur for å fortsette med fiskeproduksjon der. Det kan ta hvitfiskproduksjon, biprodukter, hval, restråstoff. Det krever kanskje samarbeid mellom flere aktører i Øksnes, men det er en gledelig nyhet. Man kan fortsette med noe annet der, sa Bråthen.

Rapporten, med sine konkrete forslag, legges frem for politikerne i formannskapsmøtet i neste uke.

– Hva om dere ikke får solgt?

Senterpartiets John Danielsen var bekymret for hva som skjer med anlegget og selskapet dersom Cermaq ikke får solgt.

Jonassen ville ikke antyde noe tidsperspektiv på salg av anlegget.

– Jeg skulle gjerne ha solgt i går. Men for meg å si noe tidspunkt nå vil være ren gjetting, og det ønsker jeg ikke. Det jeg kan si er at det er en høy prioritering for oss å få en avklaring på dette.