Fylkestinget i Nordland skal i desember ta stilling til hvordan framtidas landbruksutdanning i fylket skal se ut.

Torsdag var fylkesråd for utdanning, Oddleif Olavsen, på landbruksskolen på Kleiva for å høre hva bondelagene, skolen og næringa i Vesterålen mener om saken.

Per i dag er det to landbruksskoler i Nordland, Marka i Mosjøen og skolen på Kleiva.

– Dette er en prosess som startet med økonomiplanen som ble lagt frem i fylket i fjor. Det skal blant annet avklares om det skal være én eller to landbruksskoler i fylket. Dette er vår sjanse til å presentere vår side av saken, sa rektor ved Sortland videregående skole, Rune Lødemel, til VOL før torsdagens møte.

–  Tettere samarbeid

Fylkesråd Oddleif Olavsen sier til VOL at han mener landbruksutdanninga i Nordland må moderniseres i tråd med utviklinga i næringa.

– Jeg tror vi i fremtida ser at en større del av landbruksutdanninga vil foregå ute på gårdsbrukene, sier han.

Et viktig grunnlag for saksfremlegget til fylkestinget vil være rapporten «Framtidig Naturbrukutdanning i Nordland», utarbeidet av Trønderlag Forskning og Utvikling.

Utviklinga i næringa er preget av at gårdsbrukene stadig blir færre og større. I rapporten pekes det på at bøndene som blir igjen, med store enheter, høye krav til effektiv produksjon og små økonomiske marginer, vil ha svært stort behov for kompetanse.

Fremtidsbonden er både bedriftsleder og entreprenør, og rapporten stiller spørsmål ved om videregående skole gir tilstrekkelig kompetanse. Rapporten mener næringas behov kan gjøre landbruksutdanninga i fremtida rettet mot å utdanne avløsere.

- Har ikke konkludert

– Er det en reell fare for at fylkestinget går inn for å legge ned skolen på Kleiva?

– Jeg vil ikke forskuttere noen ting. Utgangspunktet vårt er å gi ungdommene i fylket en best mulig landbruksutdanning. Samtidig har vi en utfordring på økonomisiden. Hvordan vi skal løse dette har vi ikke konkludert med enda.

Begge skolene står overfor store investeringsbehov. Fylkesråden legger ikke skjul på at investeringsbehovene også vil ha noe å si for konklusjonen som blir tatt.

Rektor Lødemel tror fylkestinget i desember går inn for å bevare begge skolene, men at de står overfor store endringer i tida som kommer.

Les mer om saken i torsdagens utgave av SortlandsAvisa.