Solsvik er skråsikker på at Evenes ikke har tilstrekkelig areal til å være både QRA-base og i tillegg huse allierte og norske MPA-er.

Feil forutsetning

Andøyordføreren er ikke overrasket over svaret fra departementet, men fastholder at det vil bli behov for større arealer på Evenes enn det man har tilgjengelig idag.

– Husk at når Andøya og Bodø legges ned, må Evenes romme fasiliteter for allierte kampfly, allierte MPA og annen støtte under øvelser og i en eventuell krise - i tillegg til norsk QRA og den norske MPA-kapasiteten.

– Så når FD fortsatt hevder det er tilstrekkelig areal til dette, så vil jeg påstå at de med svært stor sannsynlighet tar feil. Jeg mener det vil vise seg at regjeringen tar feil når planarbeidet for Evenes skrider frem.

- Umulig uten utvidelse

Andøy kommunes side har helt fra starten påpekt arealutfordringene på Evenes. Solsvik mener at Andøya er langt bedre rustet til å ivareta langsiktige behov.

På Andøya flystasjon er det 11,5 millioner kvadratmeter til rådighet. På Evenes er det halvparten så mye, 5,5 millioner kvadratmeter.

– Men her hevder man altså det skal være mulig å drifte både kampfly - og den svært arealkrevende virksomheten til en MPA-base. Jeg fastholder at det vil vise seg umulig uten at basen utvides, sier Solsvik.

– Husk også at man planlegger å gjøre det på en av landsdelens raskest voksende sivile flyplasser. Også den sivile aktiviteten krever arealer. Det gjør dette bare enda mindre troverdig, mener Solsvik.

Tilbake til tinget

– Dersom planarbeidet viser at det vi hevder er korrekt, og at man har arealutfordringer på Evenes, så vil det soleklart være en så vesentlig endring at saken må sendes tilbake til Stortinget. Skulle jeg ta feil, vil jeg være den første til å beklage det. Men jeg er sikker på at arealene på Evenes ikke strekker til, sier Solsvik.

– Det er bra Ola Elvestuen og Venstre, samt flere partier lover trykk på dette i valgkampen. Stadig flere stiller kritiske spørsmål ved beslutningsgrunnlaget, og med de merknadene som foreligger er Andøya flystasjon en opplagt valgkampsak. For dette handler om nasjonal forsvarsevne, og fornuftig forfaltning av fellesskapets ressurser.