Løkbrød er fortsatt et ganske hemmelig undergrunnsfenomeninnen musikklivet her til lands. Men fanskaren er betydelig, og Løkbrødopplever blant annet utsolgte konserter i Oslo, og stadige krav om flere spillinger. VOL ble med på øving, foran torsdagens konsert på Sortland.

Om Lars og Mikael

De to musikerne Lars Skoglund fra Hamarøya og Mikael Lindqvist fra Steinlandsfjorden i Øksnes er anerkjente innen helt forskjelligesjangre. Lars er samtidskomponist med utdannelse fra blant annet konservatorieti Rotterdam. Han skriver sine komposisjoner fra basen i Oslo, og skal for tiden levere eksempelviset verk til en pianist i Nederland, mens Bodø Sinfonietta skal ha et annet. Hanskriver også for ulike symfoniorkester. Mikael er en mer typisk rocker. Han er studiomusiker, og har også turnert med DumDum Boys. Han har forøvrig jobbet for blant annet Madrugada, SteinTorleif Bjella, Vidar Vang og Sivert Høyem. Også Mikael holder til i Oslo.

Langsom suksess

I snart 14 år har Skoglund og Lindqvist drevet sitt gale eksperiment på siden av sin øvrigemusikalske virksomhet. Innimellom har de levert en hjemmebrente CD-er, somigjen er kopiert. Og kopiert. Og kopiert på ny. Kompisene har også visst åbenytte seg av nettet til å distribuere sin helt annerledes type musikk. Og Løkbrødhar dermed pådratt seg en seriøs fanskare. Nå er det ikke lenger bare vesterålinger som spiller Løkbrød på fest.

Kombinasjon morromusikk og seriøsitet

Så hvorfor har Løbrød slått an? Vi henter noen utsagn fraVGs debattsider:

- Det finnes vel knaptnoe mer morsomt, synes nå jeg:) Har komplett-samling, forutenom den første, somkun finnes i få x og kun på tape.

- Herregud! har du oghørt den! Flygende hus er en klassiker i mine ører. årets beste plate! bannabein! jeg er seriøs!

- Det som er så bramed Løkbrød er at de kombinerer "morromusikk" med udiskutablemusikalske kvaliteter. Det er sjeldent. Skoglund er jo et musikalsk geni,"flygende hus" er tatt opp på en firespors-opptaker i en sommerferie,men høres faktisk utrolig bra ut. Virkelig bra lofi. Er Lars Skoglund norgesBeck?

Hva er Løkbrød?

Vi tok sjansen på å spørre Lars om hva bandet Løkbrød er:

- Løkbrød er en fjelltur. Løkbrød er en kinaputt. Løkbrød eren gryterett. Nei, jeg vet ikke. Det er et stereoanlegg, en gitar. Kall det hvadu vil...

Her bryter kompis Simen Vangen inn. Han er trommeslagerog innleid turnehjelper. Simen er fra Sortland, og har bakgrunn som jazzmusiker.Han har også spilt med Madrugada og Siver Høyem.

- Nei, du kan ikke kalle dette hva du vil. Det er ikkekommersiell lørdagsunderholdningsmusikk.

- Nja... Det er litt det også. Vi spiller en god del musikksom er lett å like, hevder Lars.

- Jo, det er sant, medgir Simen.

Og latteren bryter løs. Det gjør den stort sett hele tiden. Bassist Rasmus Johansen fra Sortland er fast turnemedlem. Og legger ikke skjul på at Løkbrød er artig. Veldig artig.

- Ja, herregud. Jeg gjør det jeg kan for å få være med disse fyrene på turne. Det er klart.

- Dere har oppnådd kultstatus både her og der. Er dere blittcovret av andre band, så langt?

Heltestatus i musikkmiljøet

Løkbrødgutta ser usikkert på hverandre. Lars rister påhodet, mens Mikael slår skråsikkert fast:

- Joda, det er et band her i Vesterålen som heterGroovebrød. De har spilt noen av våre låter. Også er det en kar i Bø som heterØystein Ingvaldsen som spiller våre låter på fest.

- Det som er snodig og artig er at musikken vår har værtveldig populær blant lydteknikere over hele landet, nærmest helt siden vibegynte. Det kommersielle nedslagsfeltet til norske lydteknikere er smalt. Detmå innrømmes, så det er kanskje derfor du ikke hører Løkbrød på Norsktoppen,sier Simen.

DumDum Boys og Løkbrød

- Det som er bra med lydteknikerne er at de lagerspillelister før konserter. Da hender det vi blir spilt. På den måten har vifått indoktrinert både publikum og andre band. DumDum Boys spilte for eksempel"Sett ner i fjæra og ser på en ræv" på slutten av sine konserter iflere år, sier Mikael.

Om det var statusen til Løkbrød som gjør det er usikkert,men Mikael Lindqvist ble i alle fall i sin tid hyret inn for å spille på turne sammen medDumDum Boys.

- Da ble lydteknikeren så utrolig glad. Han brydde seg ikkeså mye om de mer kjente karene, men var veldig imponert over at jeg var med der,sier Mikael.

- Haha! Han ble "starstruck" feil vei. Ellerkanskje helt riktig vei, ler Simen.

- Jeg kom inn på kafeen "Ramp" på Svartlamoen iTrondheim sammen med hele dumdum-gjengen. Da fikk jeg lignende reaksjoner fraet par av kafegjestene. De enset ikke de andre, men utbrøt: Dæven, er ikke detdu som er med i Løkbrød?! fortsetter Mikael.

- Indre smerte

Løkbrød startet i Rotterdam så langt tilbake som i 1999. Mikaelhadde vært der et års tid og "bygget opp indre smerte". Da Lars komnedover, så var det klart for felles musikalske krumspring. - Ja, det er mye smerte i musikken vår. Og folk tror det er morsomt, sier Lars.

Han ser ikke ut som han forlanger å bli tatt helt alvorlig.

- Navnet Løkbrød? Det må vi ha forklaring på.

- Det kommer fra en gatekjøkkenbestilling på Myre. Det var en kar som skulle ha såkalt løkbrød. Det var pølsebrød med sprøstekt løk og ketchup, men ingenpølse. I Bodø på 80-tallet fantes det en variant som kom i hamburgerbrød. Detble også kalt løkbrød, sier Mikael.

- Nå skal vi ha en konsertrunde på våren, og det blir flerekonserter ut på året. Nå er vi i gang med å lage nye låter, og det er en stundsiden sist. Vi spiller i Trondheim, Bodø, Tromsø og Sortland. Og Oslo. Da vetvi at folk kommer. Vi har spilt for fulle hus på "Mir"i Oslo. Og nå skal vi spille på et sted som er litt større, som heter "Crossroads".Vi tipper det kommer bra med folk der også.

Til deg som fortsatt sitter igjen som et spørsmålstegn. Sjekk følgende nettsted for mer musikk. Og se også deres videoer på Youtube, blant annet denne: