Det vakte stor oppsikt da politiet i Vesterålen startet etterforskning etter at en person ble observert inne i en hestestall i regionen. – Etterforsker mulig hestevoldtekt, meldte blant annet NRK.

Mistenkte har erkjent å ha vært inne i stallen, men benekter å ha foretatt seg noe med hestene.

Politiet venter fortsatt på svar fra prøver tatt i stallen. Prøvene kan avklare om noe straffbart har skjedd inne i stallen.

– Dette er noe politiet i hele Norge merker – at det tar lang tid å få svar på prøver, sier Edvardsen.

– DNA-prøver får vi som regel svar på i løpet av en måneds tid, mens andre prøver tar lengre tid. Særlig narkotikaprøver tar lang tid. Her har vi opplevd over ett års ventetid på svar, sier Edvardsen.

Strafferabatt

– Hva er konsekvensen av det?

– Det stanser etterforskningen. Politiet har effektivisert etterforskningen på stedet. Vi gjør oss i stor grad ferdig der og da, og så sender vi inn prøver. Svarene på prøvene vil i mange tilfeller avgjøre hva man skal gjøre videre i saken. Når vi må vente på prøvesvar, stopper det opp, sier Edvardsen.

Han sier at dette får konsekvenser også videre i prosessen.

– Selv om politiet har effektivisert etterforskningen, tar saksbehandlingen like lang tid på grunn av prøvesvarene. Det kan igjen føre til at en som dømmes for et straffbart forhold, får strafferabatt på grunn av saksbehandlingstiden, sier Edvardsen.

Kripos

Det er Kripos som har ansvaret for analyser av prøver som politiet samler inn.

– Gjennom vårt nasjonale laboratorium foretar vi kriminaltekniske undersøkelser og av analyser innenfor tradisjonelle og digitale spor, samt at vi har et nasjonalt ansvar for analyse av narkotikabeslag, skriver Axel Wilhelm Due i en epost. Han er kommunikasjonsrådgiver i Kripos.

Bekrefter ventetid

Han bekrefter at det har vært lang ventetid på prøvesvar.

– Kripos har over mange år slitt med betydelige restanser på narkotikaanalyser. De seneste to årene er det jobbet svært planmessig for å bygge ned restansene og redusere behandlingstiden, og det har lykkes å bedre situasjonen betydelig, skriver Due.

– Ved årsskiftet hadde Kripos ingen restanser i narkotikasaker eldre enn 3 måneder, og pr. dags dato er det kun få saker som er eldre enn 2 måneder. Gjennomsnittlig behandlingstid hittil i 2017 er 45 dager, mot ca. 120 dager på samme tidspunkt i 2016, skriver han.

Bruker ikke Tromsø-lab

En type prøver som blir stadig mer aktuelt, er DNA-analyser. I Tromsø har man etablert Rettsgenetisk senter, noe som i 2014 hadde dette ifølge NRK kostet skattebetalerne 22 millioner kroner. Men laboratoriet brukes ikke av politiet. Slik er det fortsatt.

– Det er gjort vedtak om politiet skal bruke flere laboratorier for å få ned svartiden. Dette ble senest vedtatt i statsbudsjettet for 2017, men arbeidet med dette har stoppet helt opp, sier daglig leder Thomas Berg.

– Det kan også være hensiktsmessig å ha mulighet til at flere kan se på en sak slik at det ikke bare er ett laboratorium som kan gjøre analyser, legger han til.

– Digital tilpassing

Han sier at utveksling av prøvebestlling og resultater skal skje elektronisk.

– Arbeidet med å tilpasse politiets systemer for dette har stoppet helt opp og det er veldig frustrerende. Det har gått lang tid og vi er klar til å hjelpe politiet, også politiet i Vesterålen, sier Berg.