Denne uka møtes ordførerne i Vesterålen for å diskutere regionrådets fremtid. Bakgrunnen er flere budsjettvedtak gjort i de ulike kommunestyrene i regionen før jul. Vedtakene har direkte innvirkning på regionrådets rammevilkår.

I Andøy vedtok man kutt i regional turistinformasjon fra 2015. Politikerne i Bø besluttet å vedta administrasjonens forslag til budsjett, og det samme gjorde politikerne i Hadsel.

I Lødingen bestemte man seg for å melde seg ut av kultursamarbeidet, reiselivssamarbeidet og turistinformasjonen. I Sortland bestemte man seg for å melde seg ut av regional turistinformasjon og Bokbuss, samt kutte tilsammen 150.000 kroner til regionrådet og RKK (regionalt kompetansekontor).

Samlet medfører det bekymring for fremtiden til regionsamarbeidet. Mandag og tirsdag denne uka samles ordførerne for å stake ut vegen videre.

- Jeg vil ikke gå så langt som å kalle dette for et krisemøte. Men vi har ikke penger nok til å drive regionsamarbeidet videre med så vide rammer som kunne ønske oss, sier regionrådsleder Sture Pedersen til VOL.

- Vi må rett og slett være villige til å gjøre endringer. Det handler også om moderniseringer av samarbeidet vårt. På enkelte områder er det fornuftig at endringer diskuteres. Selvsagt må samarbeidet fortsettes. På flere områder har vi sett at regionsamarbeidet har gavnet hele regionen. Det gjelder eksempelvis kultur, barnevern, og innenfor utdanning. Jeg håper vi kan få til noe nytt innenfor næringssamarbeid, sier Sture Pedersen.