Fra Fylkesmannen i Vest-Agder og Nordland fylkeskommune harelever i fransk på Sortland videregående skole fått verdifulle"julepresanger" i form av stipend til en utveksling med enpartnerskole i Frankrike i mars 2013. Fra de såkalte "Troll II-midler" tildelt av fylkesmannen iVest-Agder har Sortland fått 132.000 kroner, mens Nordland fylkeskommune harbidratt med internasjonaliseringsmidler på 25.000 kroner til samme turen.

I henhold til Troll-avtalen inngått mellom Frankrike ogNorge,  som gjelder salg av norsknaturgass, setter Staten av omlag 2 millioner kroner årlig til studieturer fornorske elever som reiser til Frankrike i regi av offentlige skoler. Stipendeneer et kjærkomment bidrag som dekker en del av reiseutgiftene.  Nordland fylke bidrar også med en årligtildeling.

Sortland har vært heldig praktisk talt annet hvert år i enmannsalder, og har jevnlig fått innvilget søknader om støtte til sine populæreog innholdsrike studieturer til Frankrike. Vanligvis går turen til Nice iSør-Frankrike, men det har også vært utvekslinger med skoler i Nord-Frankrikeog i Korsika.

Elever i klassene jobber også for å tjene inn penger tilturen. For å være med på turen må de holde et akseptabelt faglig nivå i franskog må ikke ha for mye fravær fra skolen.

- I år går turen til Nice, der elevene blant annet skal bo i franskefamilier og gå på språkskole, pluss være sammen med vertselever frapartnerskolen, Lycée Masséna, sier fransklærer ved Sortland vgs. Tim Challman.