Forrige helg ble det kjent at politiet rykket ut for å stanse gressklipping på Sortland. Frustrerte naboer ville nyte søndagen i ro og fred, med loven i hånd.

I loven om helligdager og helligdagsfred står det nemlig at fra klokken 00 til kl. 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl. 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm. Videre står det at den som forsettlig eller uaktsomt overtrer loven, straffes med bøter.

– Snakk om å være en trussel

Politiets innsats i saken har skapt stor oppmerksomhet. Bare på HTs Facebook-side er nyheten delt over 70 ganger. På VOLs Facebook-side er saken delt 55 ganger.

– Å herlighet. Er vi fortsatt på 1900-tallet? Folk bryter jo dette hele tiden. Politiet burde la slikt gå å heller fokusere ressursene sine på viktigere forbrytelser. Politiet klager jo på lite ressurser men dette kan de ta tak i, skriver Stina Josefsen i en kommentar der.

– Æ kleppe plen og naboen sage buske med motorsaga, god peising, sier Michael Thoresen.

– Kjempebra at politiet prioritere dette! Snakk om å være en trussel for samfunnet å frykt hos befolkningen, sier Anders Berg.

Står fast på forbud

Mens de fleste som har reagert på nyheten stiller seg undrende til at politiet stoppet plenklippingen, mener også Ørjan Munkvold hos politiet i Harstad at det ikke kan være nødvendig å klippe plenen på søndager.

– Gressklipping er utilbørlig støy og folk bør vise hensyn, særlig i tettbygde strøk, sier han.

Annen utilbørlig støy kan være annen motorstøy og snekring.

– Bruk lørdagen til gressklipping om du ikke har andre hverdager i uka å ta av. Og snakk med naboene. Kommunikasjon kan hindre uvennskap, sier Munkvold.

– Må vurdere støyen

Får politiet meldinger om støy ut over det man må forvente å tåle, kan det bli aktuelt å sende tjenestemenn eller – kvinner ut for å lytte.

– Det handler litt om hva de som melder til oss føler er støy. I slike tilfeller må vi ut og sjekke, og vurdere støynivået.

– I likhet med at det skal være nattero fra 23 til 06 på hverdager bør det være støyfritt også på helligdager. Bruk sunn fornuft. Jeg vil anmode folk om å vise hensyn til naboene, avslutter Ørjan Munkvold hos politiet