Innstillingen fra rådmann Åsa Elvik ble enstemmig vedtatt av formannskapet. De ønsker en lokal folkeavstemming i forbindelse med kommunestyrevalget neste høst.

- Det er sterke føringer på at innbyggerne skal høres i et så viktig spørsmålet som spørsmålet om kommunesammenslåing. Staten har signalisert at kommunene kan velge mellom å bruke spørreundersøkelser eller å bestemme at det skal holdes en lokal, rådgivende folkeavstemning. Bruk av spørreundersøkelser er etter rådmannens vurdering ikke en tilstrekkelig demokratisk metode, skrev rådmann Åsa Elvik i innstillingen.

Kommunestyret ber om å få en egen sak om dette våren 2015.

Stemmekrav fra Øksnes

Også i Øksnes er det ønsker om en folkeavstemning. Øksnes SP fremmet på tirsdagens kommunestyremøte i Øksnes en sak til behandling vedrørende folkeavstemming om kommunesammenslåing. Saken ble utsatt til et senere møte.

- Vi beklager at ordføreren ønsket å behandle en så viktig sak som berører alle innbyggerne i Øksnes, sier representanter fra senterpartiet, arbeiderpartiet i et krav om sak til behandling, sendt til kommunestyret.