Sortlandsdama er én av to vesterålske deltakere i årets Farmen-sesong. I inneværende uke er hun storbonde på gården, og tv-seerne får se tøffe hverdager for Lockert. Bergseter betrodde til kamera i mandagens episode at han ble kvalm ved tanken på at Laila Lockert kunne bli storbonde, at det i så fall ville bli et helvete siden de to «ikke liker hverandre».

Hun ble storbonde.

Lockert har måttet se Bergseter komme med nedsettende kommentarer, blant annet ved å herme etter Lockerts nordnorske dialekt.

– Det er ikke okay. Jeg føler meg overkjørt og tråkket på, sier Lockert, og legger til:

– Dette er en hån mot meg, og mot nordlendinger.

«Høyrøsta nordlending»

Til vanlig jobber Lockert som lærer på Holand skole, bare et langt steinkast fra huset hennes på Kleiva. Den fire år gamle engelsksetteren Tiril hopper opp i fanget til eieren, gjensynsgleden etter mange uker på reality-gården er gjensidig. Nå har Lockert vært tilbake i lærerjobben i drøye to uker.

– Som lærer er jeg opptatt av hvordan elevene oppfører seg. Elevene mine følger med på Farmen, og de ser på tv at jeg er lei meg. Det synes de ikke er greit. Samtidig skjønner de ikke at Farmen-deltakelsen er et spill, sier Lockert.

Hun har vært seg selv inne på gården, en «høyrøsta nordlending som tar mye plass», som hun selv beskriver det.

– Man må hele tiden være en så god utgave av seg selv som man kan. Det sier jeg til ungene også.

Selv tror hun at hun får mye tyn fra Bergseter fordi hun har gjennomskuet han.

– Jeg er nok den mest mest gårdserfaring inne på Farmen, og jeg blir derfor en stor konkurrent for han, sier hun.

Erfaring

Inne på gården får seerne se Lockert som forsøker å holde litt tilbake når det kommer til å vise hvor mye hun kan om landbruk. Hun er utdannet agronom og og agrotekniker, og har jobbet som skogbrukslærer.

– Samtidig har jeg lært så utrolig mye. Alt fra å gimpe, til å lage ost, bruke hest og gamle redskaper. Jeg har fått kjenne på det enorme arbeidet det er å håndmelke kyr, har laget kniver, og virkelig måttet arbeide for maten. Det har virkelig vært en arbeidskoloni, sier Lockert, og legger til at kombinasjonen lite mat og mye aktivitet har gjort at hun har gått ned ti kilo i løpet av oppholdet.

Kunnskapsnivået om gårdsdrift, varierte veldig mellom deltakerne da de kom inn på gården.

– Jeg brukte hele mitt Farmen-opphold på å lære disse byungdommene å fyre i ovnen. Jeg mener.. Det er jo barnelærdom! sier Lockert.

– Det lærer jeg små unger i skolen til vanlig. Men det er jo klart, har disse byungdommene aldri gjort det før, så vet de jo heller ikke hvordan det skal gjøres.

Psykisk tøft

Å gå 100 år tilbake i tid var en psykisk prøvelse. Lockert synes det var godt å slippe tidsfordriv som tv og mobil, men synes det var tøft ikke å vite om venner og familie hadde det bra.

– Men man får beskjed om noe ekstremt skulle skje. Så sånn sett er jo intet nytt godt nytt.

Og selv om Lockert ikke kom overens med Lasse Bergseter, tar hun med seg gode venner ut fra oppholdet. Anita Kallestad har blitt en nær venninne, og Åsta Hølmo, som bor på Stokmarknes, har akkurat kommet nordover igjen.

– Hun blir som en lillesøster for meg. Vi blir nok å holde en del kontakt, sier Lockert.

Hun mener at deltakerne blir veldig godt kjent, på godt og vondt. Å beskrive et reality-opphold som en «boble» er en klisje, men ifølge Lockert stemmer følelsen av å leve i en boble.

– Man får ikke vite noe om hva som skjer utenfor Farmen, og når man har vært der i en periode, er det vanskelig å holde fokus på hverdagen utenfor gården. I tillegg lærer man at man står seg selv nærmest. Det er jo et spill, og man kan ikke stole på folk.