Om en uke er det duket for årets TV-aksjon, som har fått navnet ”Vann forandrer alt”. Inntektene går til Kirkens Nødhjelps arbeid med vann. Målet med aksjonen er varig tilgang til rent vann for over en million mennesker.

– Dette er en viktig sak som det er viktig å rette søkelys mot. Rent vann er noe alle er opptatt av. Vi tenker kanskje ikke så mye over det i Norge siden vann er en selvfølge.

Men i flere land er dette en stor utfordring, der kvinner og barn går mange kilometer hver dag for å hente vann, utdyper Unni Glad i Sortland frivilligsentral.

Trenger sjåfører

De fleste brikkene begynner å falle på plass før årets aksjon. I år som det har vært tidligere, er det elever i barne- og ungdomsskole som skal gå med bøssene. Alle sjåførene som skal kjøre skoleelevene rundt er derimot ikke på plass.

–Vi trenger 15 til og oppfordrer folk til å melde seg så snart som mulig, peker Glad på.

Hun oppfordrer også næringslivet til å være gavmilde i forbindelse med aksjonen.

– Skibsgården har allerede gitt 10. 000 kroner. Vi håper at de andre kommer etter, understreker Glad.

Næringslivsstafett

Om de ikke har gitt noe før den tid, får nettopp det lokale næringslivet mulighet til å ta på seg spanderbuksene kommende onsdag.

Da går nemlig Næringslivsstafetten av stabelen, der et panel på ti-femten personer ringer rundt til de fleste bedriftene i Sortland i håp om at de vil gi noen kroner. Resultatet i fjor var ikke mindre enn 356.104 kroner.

– Det var veldig bra, og vi håper selvsagt på tilsvarende tall i år. Men vi oppfordrer næringslivet registrerer seg på eget initiativ, sier Glad.

Same dag som TV-aksjonen går av stabelen, finner også den offisielle åpningen av Kulturfabrikken sted. Det betyr likevel ikke at publikum der mister muligheten til å bidra.

– Det blir innsamling under konserten, så det blir ikke noe problem, presiserer Jon Ivarjord i Lions, i den lokale komiteen for TV-aksjonen.

Ny rekord i fjor

I fjor var temaet for innsamlingsaksjonen Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid for å bedre livskvaliteten for dem som rammes av demens. Det var et tema som engasjerte sortlendingene og resulterte i ny suveren rekord, med hele 786.258 innsamlede kroner

– Demens er noe som rammer de aller fleste, enten som pårørende eller pasienter. Derfor var engasjementet ekstra stort, mener Glad.

– Og så var det litt spesielt med at pengene gikk tilbake til lokalsamfunnet, noe de ikke gjør i år, supplerer Ivarjord.

Vil gjøre det like bra

Selv om mest sannsynlig skal godt gjøres å slå rekorden fra fjoråret, håper Unni Glad på like stor giverglede fra sortlendingene også denne gangen.

– I fjor var også NRK her og laget Tv-sending, noe som gav oss mye publisitet. Men vi håper kunne gjøre det like bra som i 2013. Dette er tross alt verdens største dugnad og vi må vise at vi kan i Sortlands, uavhengig om NRK er her eller ikke, slår Unni Glad fast.