Det var første søndag i advent 2016 det unge ekteparet fra Digermulen i Raftsundet, våknet klokken seks om morgenen av en røykvarsler som ulte.

– Vi oppdaget at det brant i et hull i veggen, og det så ved første øyekast ikke så dramatisk ut. Jeg tømte et skumslokkeapparat i hullet. Samtidig ble vi oppmerksomme på at det var uvanlig lyst ute på altanen. Jeg åpnet døra ut, og oppdaget at hele ytterveggen stod i full fyr. Dermed hjalp det altså lite å slukke inne, sier Willassen.

Han medgir at det var en skremmende følelse å se hva som nå var i ferd med å utspille seg foran øynene sine. Det brant i takutstikket, og Willassen skjønte at det ikke ville nytte med hageslangen heller.

– Det ble etter hvert så mye røykos at det det var vanskelig å holde seg nært huset. Vi måtte bare kapitulere. Jeg kjørte til mamma og pappa, og fikk varslet brannvesen og det lokale brannkorpset derfra. Bare ti-femten minutter etter varslingen var mannskapene på plass, men det var ikke sjanser for å berge huset.

Nedturen var voldsom. Kona Sara var gravid i fjerde måned, og julen stod for døren. Så begynte den første av en rekke oppturer i elendigheten. Paret fikk opprettet kontakt med sitt forsikringsselskap, som kunne meddele at alt var i orden med papirene. Fullverdiforsikringen garanterte at verdiene ville bli berget.

– Jeg er nødt til å rose Frende forsikring for den oppfølgingen vi har fått helt fra dag en etter brannen. Det var selvfølgelig et jækla styr å finne ut av hva vi egentlig hadde mistet i brannen. Hvor mange underbukser hadde vi egentlig? Var de gamle eller nye? Hva hadde de kostet? humrer han.

Etter halvannen måneds tid kom oppgjøret fra forsikringsselskapet. Deretter satte ekteparet seg ned med takstmann.

– Vi fikk vite hva vi hadde å rutte med, og fikk ganske så grei oversikt. For ekteparet Willassen ble oppgjøret etter brannen en smertefri opplevelse, trass i tunge tanker om hva som i verste fall kunne ha skjedd den dramatiske morgenen.

– I det forrige huset hadde vi en røykvarsler her og der, og de var heller ikke seriekoplede. Nå har vi fått innstallert varslere i hele huset, i tillegg til en brannsentral. Det som skjedde med oss har økt bevisstheten rundt brannsikkerhet veldig mye for vår del, sier Eirik Willassen til VOL.

– Hadde brannen oppstått et annet sted enn der den gjorde kunne vi risikert å ikke våkne. Vi har fått vite at det som utløste brannen var feil på en stikkontakt ute, som julelysene stod i. En kortslutning førte til stor varmeutvikling som førte til at det altså tok fyr i husveggen.

Noen måneder senere kom tvillingene Aurora og Adelen til verden. De to skal sammen med foreldrene vokse i et hus som har en mye høyere sikkerhetsstandard enn det forrige huset hadde.

– Aldri i verden om vi skal utsette oss for en slik fare igjen, konkluderer Eirik Willassen.

Drama: Slik så det ut da huset brant. Bildet er lånt med velvillig tillatelse hos Vågan Brannvesen.