Andøya Space Defence-sjef Gunnar Jan Olsen bekrefter til VOL at det skal avholdes en forsvarsøvelse de nevnte dagene.

De har selv sendt ut et varsel om fareområdene som dekker store deler av havområdene både på vest-, nord-, og østsida av øya. Aktiviteten vil i hovedsak skje mellom klokka 10 og klokka 20.

Hvorvidt det vil være forbudt å oppholde seg i de aktuelle områdene i tidsrommet er ikke sikkert.

– Man kan ikke si om det er lov eller ikke lov. Det håndteres på en praktisk måte, så det betyr ikke nødvendigvis at det ikke vil være noen båter innenfor de områdene. Det er altfor komplisert å gå inn på detaljene i slike varslinger, sier Olsen.

Han forklarer videre at varselet ikke vil være aktivt hele tida, men i perioder innenfor det varslede området og varslede tidspunktet.

Alliert øvelse

Når det gjelder hva som skal skje i havområdene disse dagene, nøyer Olsen seg med å si at det vil være en militær øvelse.

– Jeg kan ikke utdype det noe mer nå. Vi har tenkt å sende ut info til media, men har ikke fått landa det riktig ennå. Vi ser at det spørres, og at folk har et informasjonsbehov.

Ifølge Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) er det allierte styrker som skal øve utenfor Andøya.

– Det kommer til å være i forbindelse med alliert samvirke, men utover det kan vi ikke gå i detaljer. Det vil være snakk om militær øving og trening, noe som gjøres på jevnlig basis, opplyser senior talsperson Reidar Flasnes ved FOH til VOL.

At Orion-flyene har forlatt Andøya virker altså ikke å ha betydning for den militære aktiviteten enn så lenge.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har tidligere uttalt til VOL at Andøya vil spille en viktig rolle i lang tid framover, blant annet som øvingsområde for allierte.

Fiskere reagerer

VOL kjenner til at flere fiskere har reagert på varselet. De synes ikke noe om at så store havområder blir berørt på dagtid.

– Det må de få lov til å mene. Jeg har ikke noen kommentar til det, sier Gunnar Jan Olsen når VOL gjør han oppmerksom på dette.

Ifølge ham er områdene det nå er sendt ut farevarsel for ikke noe større enn det har pleid å være tidligere.

Olsen understreker at det er flere aktører som vil være involvert i øvelsen, og at det ikke er Andøya Space Defence som er hovedaktøren. Det er først og fremst en militær øvelse.

At det likevel er Andøya Space Defence som varsler om øvelser som dette forklarer Olsen med at de er delaktig og bidrar med lokal tilrettelegging og koordinering.