En rapport viser at full utbygging av de uåpnede feltene utenfor Lofoten og Vesterålen kan gi opptil 37.000 arbeidsplasser over en periode på 30 år. Det er olje- og energiminister Ola Borten Moe som legger fram rapporten på en konferanse i Svolvær dag. Kunnskapsinnhentinga tar også for seg samfunns- og næringsmessige virkninger for reiseliv og fiskerinæring, fastslår Olje- og energidepartementet. Og det var store tall Moe hadde med seg da han kom til Lofoten og Vesterålen torsdag.

Full åpning av områdene Nordland 4,5,6,7 og Troms II kan skape mellom 13 og 37.000 arbeidsplasser regionalt i Nordland og Troms over en periode på 30 år, ifølge en rapport som er laget av Menon Business Economics på oppdrag av Olje og Energidepartementet.

– Det vil gjenspeile seg i alle ledd i hele samfunnet, fra primæraktivitet til reiseliv og servicenæringa. Det er i det hele tatt en stor vekstimpuls i regionen og lokalsamfunnet, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

– Ja, dette gir grunn til å juble. Det er absolutt slike tall vi trenger for å bygge lokalsamfunn i Lofoten og Vesterålen, sier Hadsel-ordfører Kjell Børge Freiberg til

NRK.

I Vesterålen har de seks ordførerne i regionen organisert seg i et eget utvalg for å fremme regionens interesser. Utvalget ledes av Hadel-ordføreren. Han medgir at oljearbeidsplasser ikke varer evig.

– Nei, de er ikke varige. Men det er ett perspektiv langt utover ett, to eller tre år. Også ser vi andre steder i landet hvordan oljevirksomheten har gitt ringvirkninger. Nå er det viktig at Lofoten og Vesterålen får ta del i de mulighetene næringa skaper. Det er vår framtid dette handler om, og det er viktig at vi taler med en stemme. Samtlige ordførere i Vesterålen har flagget at vi er for konsekvensutredning, sier Kjell Børge Freiberg til NRK.