22. til 24. august skjer det. Den arktiske landbruksmessa Landbruk i Nordavind blir ei sprengladning av inspirasjon, aktiviteter, konkurranser, faglig påfyll, gode tilbud og nærkontakt med dyr.

– Vi er stolte av å være gårdbrukere, og vil gjerne inspirere og dele godene med både folket og aktører i næringa, sier leder for Landbruk i Nordavind, Eirik Jensen i en pressemelding.

For folk flest

De kaller det årets begivenhet for både landbrukere og folk flest. Ikke minst blir det artig førr ungan.

Her kan barn komme tett innpå forskjellige gårdsdyr og smådyr, prøve barneridning, og ikke minst: Se nærmere på landbrukets powertools. Her kan ungene også ta trø-traktorlappen.

Kunstner Arve Tollan stiller ut sine bildemontasjer som har ull som hovedmateriale. Hans motiver er ofte inspirert av norsk natur. Tollan har til vanlig galleri og atelier på Nøtterøy.

Kubingo

Landbruksfesten fortsetter med motorsagkonkurranse, kubingo(!), sauegjeting, klauvskjæring,  kalvemønstring for barn og bygdefest på Kleiva bygdehus med partybandet XO på scenen.

Messa byr på spennende og inspirerende faglig påfyll for deg med interesse for landbruk: Hvordan dyrke jorda rett? Hvordan få dreisen i hagen på bringebæra og jordbæra? Hvordan fôre hesten riktig? Fagfolk fra fjern og nær bidrar med faglig pondus på messa.

Det gode liv på gården

Et av målene er å vise fram det gode liv på gården: hva det vil si å leve av og med naturen, og å produsere mat. For mange er dette et givende og naturlig arbeid, en egen livsstil som gir dem en egen plass i den store sammenhengen.

I landbruket har det de siste årene dukket opp en ny tendens:

– Vi ser en ny trend vokse fram, med at unge ønsker å dyrke mat selv, med småskalaprosjekter som hønsehus, urter, grønnsaker og bær. Det er utrolig spennende, og vi ønsker å inspirere både nåværende og framtidige aktører. Om du driver Nord-Norges største gård, eller rett og slett bare er nysgjerrig, er du hjertelig velkommen til å besøke oss, sier Jensen.

Muligheter

Hvilke muligheter finnes på din gård? I kombinasjon med gårdsdrift finnes det mange muligheter. For eksempel Loviktunet i Risøyhamn, som har et verdensvant streif over gården. Deres restaurerte bygg fra 1700-tallet trekker besøkende fra hele verden. Deres histore - og mange andre - kan du lese om i årets messeavis.

Bak den tre dager lange landbruksmessa står bondelagene i Vesterålen, VGS i Kleiva, Landbrukstjenesten Midtre Hålogaland, bygdekvinnelaget og skogeierlaget. Bygdekvinnelaget disker opp med kafé, kiosk og grilling under messa.