For første gang på sju år fikk Tommy Hoholm fra Øksnes torsdag møte sine to sønner, som har vært bortført av ekskona siden 2005.

- Etter 4 timer i bil og 2,5 time i rettssak fikk jeg endelig treffe mine to vidunderlige gutter. I sju år har jeg ventet på å få ta rundt dem, og si at jeg er glad i dem. Sju år nesten uten å vite hvordan de ser ut, skriver Hoholm på Facebook-gruppa "Kampen for gutta mine" torsdag kveld.

- Å klemme dem og si at jeg er glad i dem var utrolig godt. Resten klarer jeg ikke å beskrive. Det er for mange følelser og innrykk som må fordøyes, skriver Hoholm.

Han har fått lovnad om å få møte guttene i morgen også.

- Det skal bli utrolig spennende, skriver Hoholm.

- Kjemper mot urimeligheten

Øksnesværingen har i 8,5 år kjempet for å få sønnene tilbake, etter at de i 2005 ble kidnappet av sin slovakiske mor.

Siden da har Hoholm krevd barna utlevert, og etter seier i både tingretten og lagmannsretten, har Hoholm foreldreansvaret for guttene. Likevel har han ikke fått de med seg hjem til Vesterålen.

Slovakisk rett sendte før jul krav om at Hoholm skal betale over 1000 euro i månedlige bidrag, samt 36.000 euro i ubetalte bidrag til guttene.

Slovakisk domstol krevde også at Hoholm skulle møte i retten 30. januar, for å fraskrive seg foreldreansvaret, samt for å skrive under på at han godkjenner kravet de har lagt frem.

Les også: - Mange elementer av galskap

– Jeg er i Mikulas i dag for å forklare omstendighetene rundt kidnappingen og for å argumentere for at kravet er skyhøyt. I bunn og grunn kjemper jeg mot urimeligheten i at fedre og mødre som får barn kidnappet skal betale bidrag, sa Hoholm til NRK tidligere i dag.

Les også: Støtte fra sosialministerenLes også: Fakkeltog for Tommy

Dette er saken:

  • I 2005 ble de to sønnene til Tommy Hoholm bortført av ekskona, til hennes hjemland Slovakia.

  • Hoholm har vunnet frem i alle rettsinstanser i Norge, og har foreldreretten for guttene som nå er 13 og 11 år. Det har også slovakisk rett gjort.

  • Moren til barna har anket hver gang, og en slovakisk domstol har slått fast at barna skal bo hos moren.

  • Hoholm har hele tiden betalt månedlige bidrag gjennom staten, direkte til barnas mor, selv om hun er siktet for barnebortføring og er etterlyst gjennom Interpol.

  • Den slovakiske stat krever nå Hoholm for 1000 euro i måneden, samt 36.000 euro i ubetalte bidrag.

  • I dag åpner norsk lov for at barnebortførere kan motta barnetrygd og bidrag fra Norge.

  • Hoholm mener den norske stat belønner kriminelle handlinger, ved å opprettholde betalingene til Slovakia.