– Den videre saksgangen er slik at etter formannskapet legges saken ut for høring i seks uker, før den behandles politisk igjen i kommunestyret i juni, sier fungerende ordfører Karl Erling Nordlund (Sp).

Høringsperioden kan bli noe lenger enn seks uker, over sommerferien.

– Dersom vi ikke får innsigelser av betydelig art, kan arealplanen vedtas av kommunestyret i august, sier Nordlund.

Arealplanen berører i teorien hele kommunen, med bestemmelser og reguleringer satt av politikere og gjennom lov. Loven åpner for at kommuner kan regulere strengere enn hva som er føringer fra departementene.

Tidligere forsinkelser

Tidligere planarbeid i kommunen har blitt forsinket betydelig etter innsigelser fra flere instanser. Byplanen er ett eksempel der planen ble forsinket med over et år etter innsigelser fra fylkeskommunen.

– Den politiske behandlinga av saken skal være så bra i formannskapet at administrasjonen fortløpende skal kunne behandle innsigelser – om de kommer. Slik regner vi med at planen er klar til å legges ut på høring i juni, sier Nordlund.

Høyres Roar Wessel Olsen tør ikke være like optimistisk med tanke på når planen er ferdig.

– Det er bedre at vi bruker et halvt år mer, om det gir oss mulighet til å få inn merknader og å lytte til folkets ønsker, sier Wessel Olsen.

Høyrepolitikeren mener i den forbindelse det er på sin plass å rose administrasjonen.

– De fortjener virkelig ros for å holde folkemøter og dermed få med seg mest mulig av folks ønsker. Administrasjonen har jobbet godt med planen, sier Wessel Olsen.

Varsler merknader

Olsen tror det kan komme noen merknader til planen fra Høyre.

– Spesielt dette som går på bestemmelser om arealutnyttelse og lignende er vi kritiske til, sier Wessel Olsen.

Han trekker fram utnyttelsesgrad på hyttetomter som et eksempel. Utnyttelsesgraden sier i enkle trekk hvor stor hytte du kan bygge i forhold til størrelsen på tomta.

– Hvorfor vi skal ha en utnyttelse på 20 prosent der det nesten ikke bor folk, er for meg merkelig. Det samme med at det settes et øvre tak på 160 kvadratmeter på hytta. Hvorfor skal det være en slik begrensing, spør Wessel Olsen, og hinter til at ønsket om å bestemme over andre er sterk hos den rådende politiske koalisjonen..

– En av skillelinjene i norsk politikk går på i hvor stor grad det offentlige skal bestemme over andre gjennom reguleringer.