Sist lørdag ble Vesteraalens fiskeboller kåret til regionretten i Vesterålen i forbindelse med årets utgave av matfestival.

At det nettopp var fiskebollene som vant, har skapt store reaksjoner på sosiale medier, og særlig Facebook. Mange kritiske røster mente det var uholdbart at et hermetikkprodukt skulle symbolisere det beste regionen har å by på i matveien.

Les også: Fiskeboller fra Vesteraalens er Vesterålens nasjonalrett

Det vil være en fallitterklæring av historiske proporsjoner om undermåls hermetikk fra innersida skal profileres som "nasjonalretten" til Norges viktigste torskeregion, blir det blant annet skrevet på Facebook.

Det kan umulig ha vært med en kokk i juryen, var en annen kommentar, som festivalsjef Aasen reagerer på.

– Det var ikke juryen som plukket ut kandidatene. Det var det vesterålingene selv som gjorde, understreker han overfor VOL.

– Stort engasjement

Aasen forteller videre at konkurransen var bygt opp som en såkalt forslagskonkurranse der det skulle stemmes over rettene som ble annonsert i diverse medier.

Les også: Fiskeboller fra Vesteraalens ligger an til seier

– Etter forslagsrunden skulle juryen plukke ut rettene det skulle stemmes over basert på innkomne forslag. Av 150 forslag var 33 av dem Vesteraalens fiskeboller. Fordi hele intensjonen var at vesterålingene selv skulle velge sin regionrett, kunne ikke juryen se bort fra fiskebollene når den hadde så stor overvekt, utdyper han.

At konkurransen og den endelige avgjørelsen har skapt såpass mye engasjement, synes Aasen bare er positivt.

– Det viser jo at engasjementet er til stede og at det finnes et godt grunnlag for å fremme Vesterålens mat og mattradisjoner både nasjonalt og internasjonalt. Dette er noe vi må bli bedre på enn andre sammenlignbare regioner, slår Tom Gunnar Aasen fast.