Fiskeridirektoratet skriver i en pressemelding at de har utviklet en ny mobil-app for fiskerne, hvor de enkelt skal kunne forhåndsregistrere fangst på en smarttelefon.

- Til nå har forhåndsinnmelding bare omfattet de store fiskebåtene. Med mobil-appen blir innmeldingen så enkel at det også er håndterbart for de små båtene, skriver direktoratet i pressemeldingen.

- Preventivt virkemiddel

Mobil-appen, som er ment å forebygge fiskekriminalitet, vil være klar til bruk 1. februar.

- For Norges omdømme som forsvarlig fiskerinasjon er det helt sentralt at vi har kontroll med hvor mye fisk vi tar opp av havet, men det er også viktig for den enkelte fisker å ha trygghet for at levebrødet deres høstes bærekraftig, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i pressemeldingen.

- Vi må gjøre noe med det som skjer på kaikanten. Forhåndsinnmelding er et viktig preventivt virkemiddel. Det er åpenbart at når fiskeren må melde inn på forhånd hvor mye fisk han har, blir det vanskeligere å omgå regelverket både for fisker og kjøper, sier Aspaker.

Fiskeriministeren understreker at den enkelte fisker skal få nødvendig veiledning i hvordan appen skal brukes.

Fiskarlag skeptisk

Norges Fiskarlag liker imidlertid ikke innføringen av den nye applikasjonen. Til NRK sier leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, at vanskeligheter for fiskerne med å estimere hvor stor fangst de har om bord, kan gjøre dem til kriminelle.

– Det er mange utfordringer knyttet til denne ordningen. Vi tror at appen i seg selv vil bidra til å skape kriminelle, i stedet for å få et fornuftig redskap i ressurskontrollen, sier Ingebrigtsen til NRK.

– Appen er problematisk fordi gjennom den skriver man under et dokument på hva man skal levere. Hvis fangsten blir større eller mindre når en kommer til kai, kan man bli straffet for det, sier Ingebrigtsen.

Skjerpet regelverk

Fra første januar skjerpes regelverket for landing av fangst for å forebygge fiskekriminalitet. Her er ifølge Fiskeridirektoratet de viktigste endringene:

  • Utvidet opplysningsplikt, blant annet ved strengere krav til å føre journal over vareflyten internt på fiskemottaket.

  • Utvidet krav til vekt og veiing. Kravene til blant annet å lese av vekten og plassering av vekt for å sikre at både fisker og kontrollpersonell skal kunne følge med under veiing er skjerpet.

  • Mottaker skal straks etter et hvert uttak av fisk som blir transportert fra det enkelte anlegget, føre inn opplysninger om transporten, art, produkttilstand, størrelsessammensetning og kvantum.