Marit Fjellheim er livredd for å sende ungene sine på den rundt 100 meter lange veien fra ytterdøra og til bussholdeplassen om morgenen. Ved fylkesveg 80 på Vikeidet er det to holdeplasser nærheten av huset. Begge mangler fungerende gatelys.

– Jeg tar ungene ut av skolen, dersom gatelysene ikke blir skiftet, med mindre ungene får transport fra husdøra og til skolen, sier en opprørt Fjellheim.

Hun har vært i kontakt med kommunen angående de mørke busslommene. Ifølge henne har kommunen varslet at det vil ikke bli lys i busslommene før over nyttår.

Ifølge familien koster det 12.000 kroner i måneden for kommunen å la ungene kjøre drosje til skolen. Dermed er det sannsynlig at Sortland kommune må betale opp mot 30.000 kroner i taxiregning, med en slik løsning.

– Føler oss ikke trygge

Det mangler gang- og sykkelsti mellom huset og busstoppet. På ferden for å nå bussen klokka 07.30 er ikke barna alene i mørket. Biler og tunglast suser forbi i 80-sona, i begge retninger.

Benedikte Fjellheim (13) og Sverre-Emil Fjellheim (9) føler seg ikke trygge på skoleveien.

– Vi blir sett, men det hender at bilene ikke svinger unna eller bremser ned når vi går langs veien. Vi føler oss ikke trygge, sier Sverre-Emil og Benedikte.

Alternativ transport

Å reparere lyspærer på fylkesveien er i utgangspunktet ikke en kommunal oppgave. Vegvesenet har ansvaret for vedlikeholdet. Ifølge oppvekstsjef Erik Stand i Sortland kommune, har imidlertid kommunen ansvaret for barn i det de går ut døren hjemme og til de er på skolen. Selve bussturen er det busselskapet som har ansvaret for.

Strand har vært i kontakt med familien Fjellheim og skal i løp av uken vurdere om det er mulig å finne en annen måte å få ungene til skolen.

– I dette tilfelle tar de buss, men om det ikke lenger er trafikksikkert, må vi finne en annen løsning, sier Strand.

Rektor kjører

Rektor ved Holmstad skole, Marie Andreassen, har tatt på seg oppgaven med å hente skoleungene på Vikeidet torsdag, som en midlertidig løsning.

– Det synes jeg er sporty gjort, sier Marit Fjellheim.

Oppvekstsjef Strand er positiv at skolens rektor er den som tar ansvaret for å få elevene til skolen.

– Jeg synes det er flott at hun stiller seg disponibel til dette, selv om det ikke er hennes jobb, sier han.

Får ikke gjøre det selv

Far i familien på Vikeidet, Johan Fjellheim, er ikke like begeistret over løsningen som oppvekstsjefen skisserer.

– Det er ganske fantastisk at kommunen vurderer å sende ungene i drosje til skolen, istedenfor å sette i to nye lyspærer, sier Johan.

Han har tilbud seg å skifte de aktuelle lyspærene.

– Jeg spurte kommunen om de kunne gi meg to lyspærer, så skulle jeg ordne med heis og gjøre det selv, men det fikk jeg ikke lov til, forteller Johan.

Han har undersøkt kostnaden ved å kjøpe inn lyspærer av den typen som er gått på bussholdeplassene.

– 150 til 200 kroner er prisen, ifølge Elektro Installasjon AS, sier familiefaren.

Rådmann: – Dette ordner vi

Verken Tekniske tjenester i Sortland kommune, eller Statens Vegvesen har besvart VOLs henvendelser onsdag. Sortland-rådmann Rolf Lossius er imidlertid klar på at saken vil få en snarlig løsning.

– Om det som gjengis er korrekt, er det noe som blir ordnet rimelig kjapt. Vi har en dialog med veivesenet gjennom våre kanaler. Dette er en sak som jeg forventer at vi klarer å løse på en god måte – raskt, sier Lossius.

Rådmannen forutsetter at det ikke er tekniske problemer med lysene som har ført til svikten.

– Av og til kan det være noe i grunnen som gjør at det er det elektriske anlegget som er ødelagt, ikke pærene. Men skal vi vurdere taxi til skole istedenfor å skifte lyspære, er jeg sikker på at vi kommer til enighet med veivesenet, sier Lossius, og legger til:

– Dette er første gang jeg hører om saken, og jeg er jo litt overrasket.