- Engasjementet for "Tog Mot Rus" utspringer seg hovedsakelig utifra den økende amfetaminbruken i vår kjære kommune Øksnes. Det er nok blitt sånn i dag at Øksnes nærmest er beryktet for utbredelse av amfetamin. Der det "i gamle dager" var hjemmebrent som florerte på svartemarkedet og hasj som nummer to, har det oppkvikkende og psykoaktive stoffet amfetamin overtatt markedet med storm og spres rundt oss i bygdene som varmt hvetebrød, skriver initiativstaker Marianne Kyrresdatter Rainholdtsen på arrangementets facebookside.

- Fokus på dette er viktig da det dessverre er blitt et økende narkotikaproblem i Øksnes og i Vesterålen. Vi vil ikke ha et slikt oppvekstmiljø for våre barn. Derfor er det viktig å vise engasjement med at vi er i mot, sier hun til VOL.

Mer vanlig

Ifølge Kyrresdatter Reinholdtsen er bruken av amfetamin et voksende problem som det ikke er lett å oppdage.

- Brukerne er ikke bare "samfunnets utskudd", men "vanlige" respekterte folk i forretningslivet og forskjellige prestasjonsareaner. Folk bruker det for å prestere i det de gjør i dagliglivet, holde festing gående over flere dager, ungdom tester ut sammen med eldre unge og avhengigheten tar desverre fort over hos enkelte, parallelt med foreldres uvitenhet, skriver hun og fortsetter.

- Du kan lett møte på folk som bruker stoffet uten at du ser det, da dette stoffet ikke er sløvende eller hemmende, men oppkvikkende og for en vennligsinnet person enkelt å skjule for et utrent øye. Det er skummelt hvor lett det er å bli lurt av dette, selv av dem du kjenner godt som kollegaer og familie. Hos sårbar ungdom ser man det gjerne i endret adferd.

Nå håper Kyrresdatter Reinholdtsen at flere støtter opp om tiltaket. Hun er imidlertid klar på at her er det å hjelpe som er fokus og ikke å henge ut noen.

- Jeg ønsker med dette å skape fokus og engasjement, ikke fordi jeg ønsker å sette en stygg pekefinger mot rusmisbrukere, men fordi jeg ser hva bruken kan gjøre med folk når det går for langt.

Foreløpig er 22 påmeldt marsjen, men Kyrresdatter Reinholdtsen håper flere velger å inviestere tida si lørdag som også vil holde an appell i forkant av arrangementet.

- Ta med ungan, besteforeldra og alle dokker er glad i og møt opp utenfor Myre Ungdomsskole lørdag 13. juni.