- Nå har vi en mulighet til å gjøre det vi ikke gjorde tidligere. Kan vi stå samlet om dette, kan vi oppnå noe, sier Sture Pedersen.

Lederen i Vesterålen regionråd refererer her til flyttingen av 110-sentralen i Bø til Narvik for ti år siden. Da var regionen splittet. Onsdagens møte viste at Midtre Hålogaland kan samarbeide om felles strategiske interesser.

Fronter én-sentralsforslag

Under onsdagens møte mellom regionrådsledere fra Vesterålen, Lofoten, Ofoten og Sør-Troms ble det imidlertid klart at Midtre Hålogaland vil gi sin samlede støtte til Narvik som Nord-Norges ene 110-sentral.

Forslaget om én 110-sentral i Nord-Norge vil rådene, etter initiativ fra ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, ta med seg til  Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB).

Tenk distrikt

I januar la Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fram en skisse til et nytt 110-kart i Norge, der blant annet de eksisterende basene i Mo i Rana, Narvik og Hammerfest forsvinner og Bodø og Tromsø blir stående som de to eneste 110-sentralene i Nord-Norge.

Alle kommuner som berøres av de foreslåtte endringene vil få mulighet til å uttale seg.

- Intuitivt tenker jeg, hvorfor skal alt ligge i Tromsø og Bodø? Det burde være mulig å tenke distriktspolitikk i dette, sier Bremnes.

To er dobbelt så dyrt

Tidligere denne uken konkluderte Midtre Hålogalands arbeidsgruppe for 110-sentralen at to sentraler vil bli dobbelt så dyrt og mer sårbart.

- Det at vi skal måtte legge ut for en dobbelt så dyr løsning som påføres oss er ikke rett, sier Eivind Holst. Dersom to-sentralsløsningen trumfes gjennom, mener Holst kostnadene delvis bør dekkes av beslutningstakerne.

Enklere og billigere logistikk

I arbeidsgruppen ble også demografi dratt frem som vesentlige argumenter.

- En samlet sentral for Nord-Norge vil dekke ca. 470.000 innbyggere. To sentraler som foreslått gir bare halvparten av grunnlaget.

I tillegg vil investeringerskostnader for nødnet bli vesentlig billigere med en sentral. Et annet argument er organiseringen av politidistrikter og AMK-sentraler som ennå ikke er fastlagt.

- Ved å ha en 110-sentral i Nord-Norge vil koordineringen mot de øvrige nødetatene være uavhengig av fremtidige endringer i disse tjenestene, og en vil få et sømløst grensesnitt mot politiog helse, skriver arbeidsgruppa.