Fiskekjøper Gunnar Jarl Klo ba fiskeriministeren gjøre noe med deltakerloven, da han møtte politikere og næringsliv i Øksnes fredag morgen. Foto: Silje Helene Nilsen

Fredag morgen fikk fiskeriminister Per Sandberg (Frp), som er i Øksnes i forbindelse med Skreifestivalen, møte næringsliv og politikere under et frokostmøte. Til stede var formannskapspolitikere og ”kremen av næringslivet i Øksnes”, som ordfører Karianne Bråthen introduserte dem som, de fleste fra hvitfisknæringa.

Diskuterte deltakerloven

Disponent ved Gunnar Klo AS, Gunnar Jarl Klo, har flere ganger tatt til ordet for endring av deltakerloven med åpning for at også industrien kan eie fiskekvoter. Det gjentok han da han fikk taletid under fredagens møte. Aktivitetsplikten i deltakerloven legger i dag begrensninger på at kun personer i fiskermanntallet får lov til å eie kvoter og fiskefartøy.

Klo reagerer på at fiskere derimot kan kjøpe opp landindustri, noe han mener gir dem konkurransefortrinn ved at de får mulighet til å investere i fartøy og kvoter som sikrer anleggene råstoff. Det er tilfellet for flere av Klos konkurrenter i Øksnes.

– Vi opplever ulike konkurranseforhold enn fiskere som kjøper opp bedrifter. Dette er bedrifter som kan vise til bedre lønnsomhet enn de gamle tradisjonelle fiskebedriftene. Hva er grunnen til det? Dette er noe vi må gjøre noe med, sa Klo til fiskeriministeren.

Sjakk matt

– Vi har drevet filetfabrikk siden 1985, og det ble stor oppmerksomhet av at vi måtte stoppe opp driften i fjor høst. Vi manglet rett og slett råstoff. Vi føler oss satt sjakk matt. Om vi skal klare å utvikle industrien på land, og om vi skal klare å tjene penger, må industrien ha råstoff å gå til, sa Klo.

– Norges fiskarlag er redde for at de tradisjonelle fiskekjøperne skal selge båter ut av landet, men vi har jo et regelverk som sier at utenlandske eiere kun kan eie 40 prosent, la fiskekjøperen til.

– Nå må man bestemme seg

Per Sandberg plukket opp ballen da han tok ordet.

– Siden jeg ble statsråd for 14 måneder siden har jeg fått to ulike signaler om deltakerloven, både fra politisk side og fra næringa. Det er opplest og vedtatt at deltakerloven er fredet, sier politikerne. Men så kommer det nye forslag, som krever endringer i deltakerloven, både fra politikere og næringa. Nå må man bestemme seg. Skal den være fredet, eller skal vi gjøre justeringer som gjør at vi kan tilpasse oss utviklinga og fremtida, sa ministeren og la til:

– Hvis vi skal la industrien eie mer, krever det at vi gjøre endringer i deltakerloven.

Ikke helt låst

Sandberg la til at når det kommer til industrielt eierskap, er ikke deltakerloven helt låst. I særlige tilfeller er det muligheter for å gi dispensasjon i deltakerloven.

– Jeg har vurdert det, og kan gjøre, men har foreløpig ikke brukt det, sa Sandberg.

– Da skal han få en dispensasjonssøknad, kom det fra Klo på sidelinja.