Etter snøhuleraset bærer det inn på hytta igjen. VOLs reporter får tildelt køyeseng i lillehytta ved siden av Kristine Pedersen (34), Inge Liland (47) og den utrettelige Setteren Mira. De kom til hytta dagen før reporteren.

Fredens sukk

Inge og Kristine som hadde søkt fjellets ro, ble nok litt skeptiske da reporteren med en gang dro fram PC og kabler fra sekken, okkuperte det lille bordet i hytta, og febrilsk begynte å lete etter nettilgang. Den lille koselige stua stod i fare for å bl forvandlet til et kontorhelvete.

Men, heldigvis får en kanskje si, ble det etterhvert klart at nettet var for svakt til å kjøre VOLs publiseringssystemer.

Freden senket seg som et lettelsens sukk over lillehytta.

Uten proviant

Møtet med Inge og Kristine skulle forøvrig vise seg å være gull verdt for VOLs reporter. For da ryggsekken ble snudd på hodet viste det seg at reporteren helt ubevisst hadde lagt opp til en fastende tur.

Fasten er som kjent over for lenge siden, og VOLs reporter så for seg desperate nattelige besøk i resteavdelingen til Setteren Miras matfat som stod ved siden av sengen, men svelget stoltheten og bekjente den alvorlige glippen til sine medboere. Erfarne turfolk som de er hadde Inge og Kristine heldigvis med seg mer enn nok mat til å fø en blindpassasjer.

Turen var reddet.

Der kjem det folk

Så begynner det virkelige hyttelivet. Følelsen av ro, samtaler om livet og snøsmelting til kaffevann.

- Der kjem det folk, sier plutselig Kristine og ser opp mot Storhytta. VOLs reporter griper etter kameraet som har dugg på linsa etter å vært ute. Innen linsa er avdugget har de nyankomne rundet hyttehjørnet.

En begredelig tanke slår plutselig reporteren. Dersom de to har gått i reporterens spor har de nok hatt en strabasiøs tur med opptil flere strafferunder. Men de kom i hvertfall fram.

Slapp strafferunder

I Storhytta treffer reporteren Harstadværingene Stein Kvaal Hageberg og Arne Kildahl Andsersen som var i gang med å fyre. De hadde heldigvis gjort sine egne veivurderinger og sluppet de verste strafferundene. Stein og Arne er på sin årlige guttetur.

Mens de venter på at temperaturen i Storhytta skal komme på plussiden, tar en tur ned til Inge og Kristine.

På hyttetur blir man fort kjent med folk.

Fint å være sammen

Vi sitter rundt bordet i Løkkestua. Trond presiserer at dette ikke var hans ide, han ville kalle den Kårstua, men styret vedtok, mot hans vilje, at den skulle hete Løkkestua. Dette er vel ikke hel uforståelig. For uten Trond Løkke er det ikke sikkert at det hadde vært en turlagshytte under Snytindan.

Søstrene Andrea og Lise ligger og slapper av i nederkøya. De forteller at det fint å være sammen.

- En gang var det orkan, forteller Lisa.

- Det var 46 sekundmeter vind,  forklarer Andrea.

-  Lisa fløy over skara, legger Trond til.

- Ja, og så begynte Andrea å hyle, legger Lisa til.

Det hadde nok også reporteren gjort. Særlig etter å ha hørt lydopptaket av orkankvelden på Tronds mobiltelefon. Hyttene er heldigvis solide.

Turlivet er godt for kjærlighetslivet

Trond og Kristin møtte hverandre faktisk på Snytindhytta for 14 år siden.

Og Kristin forteller at de ikke er de eneste som har møttes på Turisthyttene.

- Både her, og på Steiroheia, og vet jeg om flere, sier Trond. - Man få jo litt mer tid til å prate sammen og bli kjentmed hverandre når man er på tur. Noe helt annet en nnår man møtes på byen.

VOL-reporteren noterer iherdig. Lurer på hvor mange som har møttes på Vesterålens hytter. Dette må sjekkes ut. For ikke å snakke om testes ut.

Klar, ferdig, snøbading!

Så kommer kvelden. Middagen er inntatt og badstue og snøbading står på agendaen.

- Dette er en utmerket måte å vaske seg på når man er på tur, sier Trond.

Gradestokken nærmer seg kokende tilstand og påskefolket gjør seg klare.

VOLs reporter inntar posisjon utenfor hytta. En og en løper de ut, hylende, kaster seg i nysnøen og inn igjen.

Dette er er bading for kropp og sjel, observerer reporteren.

Etter badeseansen senker påskefreden seg over Snytindhytta, hoder legges på puter og soveposer og dyner trekkes godt over slitne, men fornøyde kropper.

I kveld kommer siste episode om Påskelivet på Snytindhytta.