Det er delte meninger om rekrutteringskvoter innad i fiskerinæringa, og da NHO Nordland inviterte til fiskeri- og havbrukskonferanse i Nordland onsdag oppsto det en spontan debatt om saken da Lisbeth Berg-Hansen (Ap) forsvarte ordninga. Det var hun alene om i en forsamling som i stor grad besto av redere, aktører fra landsida og interesseorganisasjoner.

Høye kvotepriser

Debatten kom etter at leder i Norges fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, snakket om viktigheten av at ungdommen ser muligheter i sjømatnæringa.

– Men hvor enkelt er det egentlig for ungdom å komme inn i fiskerinæringa? Kvoteprisene er så høye at det nesten er umulig å kjøpe seg en båt med kvote. Fiskarlaget må ta innover seg at skal vi rekruttere ungdom, må vi gi dem et driftsgrunnlag, sa Berg-Hansen.

Rekrutteringskvoter, som trekkes av totalkvoten, har siden 2009 årlig blitt gitt til unge fiskere med eget fartøy. Flere fiskere i Vesterålen har nytt godt av ordninga.

Lisbeth Berg Hansen (Ap) var alene om å forsvare ordningen med rekrutteringskvoter.

Annen hjelp

Norges fiskarlag er kritiske til ordninga, noe også leder Ingebrigtsen gjentok i møtet.

– Ti rettigheter i året gjennom 10 år, det blir til sammen 100 rettigheter. Hvor skal man ta fisken fra? Vi ønsker at det heller tas i bruk andre virkemidler, gjennom for eksempel Innovasjon Norge. Der kan ungdommer få bistand når det kommer til egenkapitalkravet eller finansiering med gode vilkår. Ordningen slik den er i dag er vi imot. Det finnes andre måter å gjøre dette på, sa Ingebrigtsen.

Han fikk støtte fra reder Ivar Andreassen fra Bodø.

– Skal du rekruttere til sementbransjen, gir du ikke ut en sementfabrikk, men du lar dem starte på gulvet som trucksjåfør. En moderne fiskebåt er i dag en stor bedrift. Vi kan ikke fortsette å gi ut ferdige bedrifter, sa Andreassen.

– Tull og tøys

Meløy-reder Einar Helge Meløysund, som også sitter i landsstyret til fiskarlaget, kastet seg også inn i debatten:

– Det er utrolig mange måter å rekruttere ungdom inn i fiskerinæringa på. Attraktive arbeidsplasser, fine og nye båter og godt driftsgrunnlag som gjør det mulig å ha skiftordninger, har bidratt til å gjøre det tøft å være fisker i dag. Rekrutteringskvotene, som blant annet Lisbeth (Berg-Hansen red.anm.) og Per Sandberg har delt ut, har ikke rekruttert en eneste ungdom inn i næringa. De som har fått kvotene er i næringa fra før av. Et av kriteriene for å få en slik kvote er at du er fisker og har eget fartøy, sa Meløysund.

– Hjelp heller ungdommen med byråkrati og startkapital. Glem rekrutteringskvoter, det er tull og tøys, sa han.

Berg-Hansen svarte på kritikken:

– Dere kommer fra en del av fiskeflåten som sitter på den grønne gren. Skal vi opprettholde næringa, må vi satse på bredde og på den lokale flåten. Det er en ærlig sak at dere er imot, men i det store samfunnsbildet må vi tenke annerledes når det gjelder rekruttering, sa den tidligere fiskeriministeren.