– Dette er for ungdom mellom 15-18 år som kommer alene, og som ikke har med seg foresatte, sier mottaksleder på Bankplassen, Frank Karlsen.

I alt er det innvilget 40 plasser i det nye mottaket. Opprinnelig ble det søkt for 38 personer, men tallet ble oppjustert.

Det betyr at kravet for driften på Bankplassen vil kunne bli større, og det vil bli behov for flere ansatte.

– Vi vil trenge flere på vakt, og ha folk på vakt hele døgnet. Det er snakk om et behov for 10-12 nye årsverk, hvor en trenger deltids og fulltidsansatte.

Det nye mottaket vil være i drift allerede fra 28. september.

Økning av gruppen

Denne gruppen asylmottakere i dag kommer ofte fra Afghanistan og Eritrea.

– I det siste har det vært stor økning av enslige mindreårige. Spørsmålet er hvor mange slike mottak UDI trenger, forklarer Karlsen.

Karlsen opplyser at det er i underkant av 20 som har levert anbud i Norge etter at UDI har sagt at de har behov for slike mottaksplasser.

Det kan være kommuner, private eller organisasjoner som Røde kors som får økonomisk støtte fra UDI til å drive slike mottak.

Annen beboermasse

Det er 190 ordinære plasser på mottaket i dag.

– Vi vil da redusere de ordinære plassene på mottaket, og bytte ut med plasser for enslige mindreårige. Det vil ikke bli flere asylsøkere på Melbu, men en annen beboermasse. Det vil derimot bli flere arbeidsplasser.

Per dags dato er det litt ledig kapasitet på mottaket.

Det har tidligere vært en avdeling for enslige mindreårige på Melbu. Den åpnet i 2009, og ble drevet i halvannet år.

– Grunnen til at vi stengte avdelingen var nok ene og alene fordi at ankomsten av enslige mindreårige gikk ned, og at behovet ikke var der.