I denne dusjkroken skal 19 mannfolk og ei dame dusje av seg giftstoffer og gasser etter brann. Tillitsvalgt ved stasjonen, Randi Helgesen, mener forholdende er uholdbare.

- Vær så snill, ikke utsett bygginga av ny brannstasjon en gang til.

Bønnen kommer fra brannmannskapene i Øksnes, og går til politikerne i egen kommune.

Vi er på brannstasjonen på Myre, som siden rådhuset ble oppført, har holdt til i kjelleren i bygget. Brannkorpset åler seg frem mellom utstyr og de fire bilene som står parkert i garasjen, og finner veien til garderobeområdet bakerst i lokalet.

Skjønt det knapt kan kalles en garderobe, heller knagger med klær bakerst i en garasje.

– Når alarmen går skal 19 mannfolk og ei dame spurte frem mellom bilene, skifte på et iskaldt betonggulv, mens eksosen fra utrykningsbilene fyller rommet, forteller tillitsvalgt ved stasjonen, Randi Helgesen. Noe eksosavsug i rommet finnes ikke.

Ventet en årrekke

I nærmere 10 år har politikerne i Øksnes kommet med lovnader om ny brannstasjon, men fortsatt holder brannmannskapene til i kjelleren på rådhuset – under det brannkorpset mener er uholdbare arbeidsforhold. I den samme kjelleren som så vidt har plass til brannbilen og de tre utrykningsbilene, skal alt annet utstyr tilknyttet brannstasjonen oppbevares - og her skal også de frivillige brannmannskapene ha sine utrykningsklær og foreta sine skift.

De har ventet lenge, men i år har de øynet håp. I budsjett for 2015 var det avsatt 13,3 millioner kroner til bygging av ny brannstasjon. Kommunen er allerede i gang med å omregulere et område i Myre havn til formålet, med høringsfrist i slutten av måneden.

Nå frykter de imidlertid at byggingen av ny brannstasjon skal bli utsatt – igjen. Bakgrunnen er at den nye barnehagen som skal bygges i Alsvåg blir sju millioner kroner dyrere å realisere enn antatt. 5,6 millioner kroner av disse er ifølge sakspapirene til tirsdagens formannskapsmøte i Øksnes, forslått tatt fra lånefinansiering tiltenkt ny brannstasjon.

Dette bekymrer brannmannskapene i Øksnes, som er redde for at disse pengene ikke finner veien tilbake innen rimelig tid. De deler sin bekymring i et åpent brev til politikerne i Øksnes på VOL.

– Vi vil ikke sette våre forhold og utfordringer opp mot deres, for vi har all forståelse for at de også trenger nytt bygg i Alsvåg. Det vi ønsker er at politikerne sørger for at begge parter får realisert nye lokaler i løpet av 2016, sier Helgesen.

– Vi ha ny stasjon, legger hun til.

Uholdbare dusjforhold

Helgesen viser vei inn til fingarderoben i naborommet, som huser en vask, et toalett og et lite dusjhjørne.

Etter timer med iherdig innsats og brannslukking, er det her brannkorpset skal vaske av seg giftstoffer og gasser.

– Vi har et stort behov for å få dusjet av oss alle farlige giftstoffer og gasser før vi drar fra stasjonen, men det er ikke spesielt fristende med disse forholdene. Når vi ikke får dusjet giftstoffene godt nok av oss, tar vi det med oss hjem og utsetter familiene våre for det, sier Helgesen.

Hun er også eneste dame i brannkorpset, og må dele fasiliteter med 19 mannfolk.

– Det er klart det er ubehagelig for både meg og de andre. Jeg regner med at ingen av politikerne hadde synes det var greit at deres samboer var nødt til å dusje under slike forhold med kolleger av motsatt kjønn, sier hun.

Etter at brannkorpset sist uke hadde vært i aksjon i øsende regnvær på en fjøsbrann i kommunen, hang det våte utrykningsklær til tørk utover hele den kalde kjelleren. Tørkeanordninger har de ikke.

- Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd om vi da hadde fått en ny brannutrykning, sier Helgesen.

Kan starte bygging neste sommer

Teknisk sjef i Øksnes, Asbjørn Johansen, hadde søndag kveld en kort orientering for brannmannskapene om prosessen rundt ny brannstasjon. Reguleringsplanen for området i Myre havn, hvor stasjonen er foreslått oppsatt, er ute til høring - med frist i slutten av juni.

Forprosjektet er ferdig og skisser er klare, nå skal man i gang med prosjektering og utarbeidelse av anbudsdokumenter.

– Går alt på skinner, ser jeg for meg at spaden kan settes i jorda om ett år, sa Johansen.

Han understreker at det nå jobbes for ny brannstasjon, men at finansieringen må være på plass for å få realisert prosjektet - og det er det opp til politikerne å avgjøre.

- Ingen grunn til bekymring

Rådmann Just Hjalmar Johansen sier til VOL at det for brannkorpset i Øksnes ikke er grunn til bekymring.

Håpet var opprinnelig å være i gang med bygging av ny brannstasjon allerede i år, men det er nå klart at oppstart blir utsatt til 2016. Ikke fordi barnehagen i Alsvåg blir dyrere enn antatt, men fordi man i byggingen av brannstasjonen gikk bort fra en ferdigregulert kommunal tomt, til en ny tomt i Myre havn. Denne må omreguleres, et tidkrevende arbeid som gjør at rådmannen ser for seg at bygginga først kan starte i 2016 - og stasjonen være ferdigstilt i 2017.

At det blir tatt midler fra brannstasjonen til å realisere ny barnehage i Alsvåg, sier rådmannen er feil.

– Det har kanskje ikke vært kommunisert godt nok ut, men de 5,6 millionene som er foreslått brukt på Alsvåg barnehage, ligger inne igjen i budsjettet til brannstasjonen til neste år. Siden reguleringsprosessene gjør at vi uansett ikke kommer i gang med bygging av brannstasjonen i år, har vi rett og slett utsatt finansieringen til neste år.

En fullfinansiering av brannstasjonen ligger inne i økonomiplanen for 2015-2018 - som ble vedtatt av formannskapet sist uke. Denne skal endelig behandles av kommunestyret neste uke.

– Det har ikke kommet signaler fra politisk hold som tyder på at denne finansieringen blir tatt ut, sier Johansen.

Brannkorpset sier i en kommentar til VOL etter å ha sett svaret til rådmannen at de ikke er beroliget før pengene til ny brannstasjon er endelig bevilget og spaden er i jorda, da politikerne før har tatt brannstasjonen ut av økonomiplanen.

LES OGSÅ: Tok brannstasjonen ut av budsjettet

OPPDATERT: Ordfører Jørn Martinussen i Øksnes skriver i et svarbrev til brannkorpset i Øksnes mandag formiddag at bygging av brannstasjon ikke blir utsatt.

- Det er ikke på tale å utsette brannstasjonen, og om det skulle framsettes et slikt forslag vil det ikke få min støtte, skriver Martinussen.