- Vi opplever at folk kan bli rasende fordi vi ikke kan ta imot dyret deres. Da begynner de å true oss med at de skal dumpe dyret i skogen, at de skal avlive dyret selv eller gjøre andre forferdelige ting, sier Linn Krogstad, daglig leder for Dyrebeskyttelsen Norge, til NRK.

Mest pågang om sommeren

Ifølge Krogstad mottar Dyrebeskyttelsen Norge og deres lokale avdelinger mange henvendelser i året, og sommeren er den tiden de får flest henvendelse. - Rundt 40 prosent av dyrene vi tar inn i løpet av et år kommer inn om sommeren. Årsakene er at folk reiser på ferie eller at de ikke har kastrert katten sin og får uønskede kattunger, sier hun.

Tar for lite ansvar

Situasjonen er langt på veg den samme for Dyrebeskyttelsen Tromsø Norge, Bodø, Harstad og Midt-Troms og underavdelingen LoVe (Lofoten og Vesterålen).

- Det er ikke alle som tenker over hva det egentlig innebærer å ha dyr, noe vi merker ekstra godt om sommeren. Pågangen er enorm og vi merker tydelige kapasitetsproblemer, sier styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Susanne Langvad til VOL.

Langvad skulle ønske at katteiere ble flinkere til å ta hensyn til sine respektive firbeinte.

- Man skal ikke anskaffe seg dyr dersom man ikke klarer å ta vare på dem. Hannkattene må kastreres og hunnkatter steriliseres på et tidspunkt. Eller så kan det bli mange kattunger av det. Og så er det viktig å gå til veterinær når dyrene er syke eller skadet. Å eie katt koster også penger, slår hun fast.

- Lever i 16-20 år

Ifølge Langvad er det langt fra alle som tenker på at det er en livslang forbindelse å skaffe seg katt.

- Katter lever i mellom 16 og 20 år og trenger tross alt en del stell. En katt skal for eksempel ikke gå alene i 14 dager uten tilsyn. Det er nettopp i slike situasjoner at mange katter går seg bort. Når kattene ikke er merket med id-chiper, blir det ekstra vanskelig å spore dem opp igjen.

Forlat katten for å dø

Hun forteller om flere alarmerende situasjoner der eiere nærmest har levert kattene sine med den hensikt at de skal dø.

- Senest i dag var person innom med den syke katten sin, som vedkommende ville avlive i stedet for å bruke penger på veterinær. Slike situasjoner skjærer i hjertet, understreker Langvad.

Får inn masse kattunger

Selv om kapasiteten er sprengt hos alle lokalkontorene, er nye katter som ingen vil ha, på vei inn dørene.

- De nærmeste dagene forventer vi foreksempel 20 kattunger fra Bodøområdet, Målselv og Lenvik. I Bodø jobber vi for tiden med ekstra store kattekolonier som har kommet ut av kontroll, noe som er et direkte resultat av at folk ikke kastrerer og tar vare på kattene sine, forteller Langvad.

- Må tenke ser mer om

Nå håper hun og de andre i dyrebeskyttelsen i både Vesterålen og resten av fylket, tar seg sammen og tar bedre på kjæledyrene sine.

Men først og fremst håper vi at enkelte katteiere tenker seg godt om blir flinkere til å ta vare på dyrene sine, slår Susann Langvad fast.

Vil stadig ha noe nytt

Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge, mener noen mennesker har et bruk - og kastforhold til dyr, og at de ikke alle ser på dyret som et enkeltindivid med rett til liv og egenverdi, men heller som en slags underholdning. - Folk kan kontakte oss og be om hjelp til å få omplasser eller avlivet dyret. Så går det en liten stund, før de kontakter oss igjen, da med et ønske om å adoptere en ny hund eller katt, forteller hun.