Det vakte oppsikt at fiskeforedlingsbedriften Gunnar Klo AS, med hovedkontor på Myre, forrige uke fikk dispensasjon fra deltakerloven til å erhverve fiskefartøyet «Morgenstjerne».

Deltakerloven har en aktivitetsplikt i seg, som innebærer at kun fiskere i regelen kan eie fartøy og kvoter.

Sikre levering

Den tradisjonsrike bedriften har holdt til i Myre i sekstifem år, og eksistert enda lengre - i 1909 ble selskapet startet opp i Nyksund.

Driften har forandret seg veldig mye etter at fiskeflåten har blitt restrukturert i flere omganger, forteller dagens Gunnar Klo.

– Vi har mista grunnlaget for å drive en helårig drift, først på filet, så på øvrig aktivitet, spesielt på høsten. Når blåkveitefisket er ferdig i august, er det som å slå av et lys, sier han.

Det skyldes i stor grad at båtene har forsvunnet ut av distriktet.

– Struktureringa var berettiget, men det har jo tatt helt av. Plutselig er nesten alle de store båtene borte fra Stø. De to største har vi 49 prosent i, den ene er Morgenstjerne. Han ene rederen på Morgenstjerne (Harry Rørbakk, red. anm.) får redusert helse, og finner ut at han skal selge. Vi har sett tidligere at når folk selger, blir båten og kvotene solgt ut av distriktet, få her har råd til å kjøpe i den størrelsesordenen, sier Klo som et ledd i forklaringa på hvorfor de ville kjøpe majoritetsaksjene i båten.

Omstridt

Klo mener altså at de ved sitt kjøp har sikret at «Morgenstjerne» forblir på lokale hender og fortsetter å levere til fiskemottak i Øksnes.

– For å bøte på utviklinga som har skjedd, syns jeg det at det er ikke mer enn rett og riktig at vi tar tak i det, og stopper et salg ut av kommunen, sier Klo.

Saken har vært svært omstridt. Fiskarlaget bestrider lovligheten i dispensasjonen, og frykter at hele systemet norsk fiskeri hviler på, kan utfordres. De mener det blir vanskelig å si nei til andre fiskekjøpere, men fiskeriminister Per Sandberg forsikrer om at dette er og forblir et unntak.

Klo mener Fiskarlaget har et hull i argumentasjonen sin, når de så bastant ønsker at fiskekjøpere ikke skal kunne kjøpe seg inn i flåten.

– Det er litt pussig når man tenker på alle utlendingene som kommer til Norge, går inn i fisket, får kjøpe båt og går på havet. Da er det vanskelig å se at man skal stoppe fiskekjøpere som ønsker å skape en integrert produksjon, sier han.

– Utfordrende konkurransemessig

Klo har også flere ganger trukket fram det han mener er kritierier som skaper en skjev balanse i fiskenæringa. Mens fiskekjøpere som ham i utgangspunktet ikke har rett til å eie fiskebåter, har fiskerne rett til å kunne eie mottak og landanlegg.

– Det er en begrensning, når fiskerne kan gå i land og overta fiskebruk. Her i Myre havn, er det en konkurransemessig situasjon som ikke er til å leve med. Vi har 4 fiskekjøpere i Myre, 3 av dem er aktive fiskere. De kan jo bestemme over sine fartøy og gjøre en økonomisk vurdering, se fisk, produksjon og salg i en sammenheng. Vi går og venter på fisk som ikke kommer, sier Klo.

Han sier bedriften tidligere kjøpte mer fisk bare på Myre, enn de nå gjør på Myre og Stø til sammen. Det sier han skyldes at tilgangen er blitt mindre. Fiskarlaget har tidigere bestridt at tilgangen er betydelig redusert.

Klo utelukker ikke at de også vil utvide produksjonen på båten. Det er mulighet for å gå opp en gruppe med «Morgenstjerne», slik at de potensielt kan kjøpe en båt på 70 fot, og eie opp mot fem fiskekvoter.

De varsler også at de ønsker å søke om dispensasjon for å kjøpe den andre båten de er minoritetseier i, «Øyland», om den en dag kommer for salg, varsler Kyst og Fjord. Foreløpig er det ikke aktuelt.