– Jeg håper på å inspirere til nytenking, sier Jensen.

Engasjementet har vært stort i forhold til bevaring av Sjøgata 5 og 8. Ved å tildele den nest største delen av bygningsvernpotten til Nordland fylkeskommune til bevaringen av Sjøgata 5 og 8, viste fylkeskulturvernsjef Egil Murud at det er viktig å bevare gammel bygningsmasse på Andenes.

– Vi har ikke så mye penger på budsjettet til bygninger som ikke er fredet. Det er mange om beinet til potten på litt over 500.000 kroner. Vi har gjennom mange år tildelt penger til Veita. Nå er det fint å følge opp med Sjøgata 8. Dersom de bygningene forsvinner, endrer du karakteren på gamle Andenes. Derfor var det en viktig sak å bidra med. Totalkostnaden på restaureringsprosjektet er 610.000 kroner, og Sjøgata har fått 40.000 kroner, forklarer Murud.

– De kan også søke andre steder som Norsk kulturminnefond, Stiftelsen UNI, Sparebankstiftelsen. Vi har prøvd å spre potten på små prosjekter over flere år for å få ting ferdig. Det er slik vi har gjort med Veita. Det er ikke store summer, men det har beviselig bidratt til å holde bygningene der i ordentlig stand, sier Murud.

Planlegget næringsmiljø

– Jeg må selv bruke nesten 300.000 kroner før jeg kan hente ut de 40.000 kronene i støtte fra fylket. Jeg visste at det var begrensede midler, men jeg fikk mye i forhold til de andre. Det vil koste meg tre millioner kroner å sette hele huset i stand, men det må tas litt etter litt. Det meste vil nå gå på det grunnleggende som vann- og strøm i den delen av huset der de hadde butikk lengst, sier Jensen.

– Jeg har kjøpt Sjøgata 5, som jeg bor i selv, og Sjøgata 8, som jeg nå skal pusse opp. Den gamle butikkinnredningen i lokalet står ganske urørt, sier Jensen.

– Det er en omfattende søknadsprosess, særlig i forhold til dokumentasjon. Jeg har et ønske å få restaurert vinduene, i stedet for å erstatte dem med nye. Jeg ønsker også å tilbakeføre det opprinnelige taket, som er buet på toppen fra 1920-tallet, da huset først ble bygd, sier Jensen.

Nyskaping

– Jeg har mange tanker og ideer rundt dette. Det er ei grunnflate på nesten 180 kvadratmeter, det er nok av plass. Jeg ser for meg kontorlokaler nede, og leiligheter i andre etasje. Jeg ønsker å lage et næringsmiljø i området. Jeg har en drøm om å være en katalysator for nyskapning og nytenking, og at det tilfører området noe nytt. Jeg har ikke lyst på kafé, klesbutikk eller frisør, sier han.

Han legger til med et lunt smil at desto mer spennende ideen er, jo billigere blir husleia.

– Ønsket er å få en ungdomsklubb for voksne som kan være med å skape ny interesse og giv. Så vil tiden vise hva resultatet blir, sier han.

– De første minnene jeg har fra livet, er klesbutikken som het Dragen som var i lokalene her. Særlig de to rommene bak, var spesielt spennende, sier han.

Han flyttet tilbake til Andenes, utelukkende fordi han fikk mulighet til å kjøpe huset.

– Jeg håper at jeg får tid og overskudd til å drive med renoveringen. Det er masse arbeid og begrenset med tid, men jeg har en fantastisk mor og far som trår til, avslutter han.

Fornøyd Veita-bevarer

Veita-bevarer Sander Pettersen synes det er flott at Andenes er på topp når det gjelder tildeling fra Nordland fylkeskommune.

– Med bevilgninger på til sammen 80.000 kroner til de tre prosjektene Kiilgården, Veita og Sjøgata, er vi på rett vei med det vi har kjempet for, sier Pettersen.

– Sjøgata passer til en masse små forretningslokaler, og kan bli en fin attraksjon. Vi har slåss så mye, og det er bra at det nå blir bevart for eterslekta. Jeg tror Birgit og Arne Jensen Jørgensen hadde likt initiativet til Stig Raymond Jensen veldig godt, sier Pettersen.