Andøyposten har fått bekymringsmelding i forhold til at det er oppdaget en stor sprekk i bergstabben som danner søndre fjellvegg ved Bukkekirka ved Børra rasteplass. Strekningsansvarlig Hugo Fagermyr i Nasjonal turistvei opplyser at geologer i Statens vegvesen har vurdert sprekken og funnet den ufarlig.

Ikke farlig

– Det er ikke noe farlig å gå der, men vi anbefales ikke å bli der over lang tid. Vi har mange slike steder langs veinettet i Norge, sier Fagermyr.

I vurderingsnotatet heter det at rasfaren av Børra rasteplass langs fylkesvei 974 er vurdert 22 september 2008. Her er detaljert steinsprangfare påvist, med en sikkerhetsavstandssone på seks meter, samt en sone på 17 meter hvor det ikke skal tilrettelegges for opphold.

Bergstabben er ikke spesielt nevnt i notatet, og har derfor fått en presisering etter Andøypostens bekymringsmelding. Det er vurdert at den isolerte bergstabben med bredde fire-syv meter har egenstabilitet. Dette fordi tyngdepunktet er innenfor fotpartiet. Bergsprekken er såpass åpen at den er godt drenert. Tilsig av vann er minimalt, kun regnvann og snøsmelting.

Selv med utfall/steinsprang fra fronten av bergstabben mot sør vil tyngdepunktet være innenfor fotpartiet. Det er ikke vurdert nødvendig med sikring, utover det som tidligere er anbefalt, skriver ingeniørgeolog Viggo Aronsen i Geo- og laboratorieseksjonen i Statens vegvesen.