Torsdag skrev VOL om et brev Jonas Gahr Støre har sendt til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, der han ber forsvarsministeren svare for hva hun gjør for å hindre kompetanseflukt fra Andøya flystasjon.

– Jeg synes det er bra at Gahr Støre tar med seg informasjonen han fikk på Andøya og bringer det videre ved å utfordre forsvarsministeren med et brev. Men dette er en varslet situasjon, sier Solsvik.

– Informert

Han sier at regjeringen ble informert om faren for kompetanseflukt i et eget møte i juni i fjor.

– Representantene fra Forsvarsdepartementet sa at dette skulle man løse og at man ikke så noen fare for kompetanseflukt. Dessuten hadde man lang tid til Andøya flystasjon skulle legges ned. Det var svaret vi fikk, sier Solsvik.

– Var ikke noe problem

Han sier at beslutningsgrunnlaget som Stortinget fikk før vedtaket ble gjort, var at kompetanseflukt ikke var noe problem.

– Dette har både Høyre, Frp og Ap akseptert. Det er varslet og det er alvorlig. Det er en svikt i beslutningsgrunnlaget og alvorlig sett opp mot det er kritisk opp mot de oppgavene som flystasjonen skal løse, sier Solsvik.

Han sier at man ser nå at kritisk kompetanse er i ferd med å forvitre ved flystasjonen.

– Vi ser at de som innehar kompetansen er i ferd med å søke andre jobber og at Forsvaret nå jobber for å beholde denne kompetansen. Derfor er det grunn til å minne Gahr Støre om at dette er noe også Ap har akseptert, sier Solsvik.

– Troverdighet

Solsvik merker seg at Gahr Støre sier langtidsplanens troverdighet avhenger at man klarer å gi fyllestgjørende svar på de spørsmålene som reises.

– Det er noe jeg håper Gahr Støre følger opp. Planens troverdighet avhenger av at beslutningsgrunnlaget er troverdig. Og det dukker opp stadig ting som svekker troverdigheten til beslutningsgrunnlaget, sier Solsvik.

ATC

Han sier ATC er et eksempel på det. Solsvik sier at regjeringen i langtidsplanen konkluderer med at en nedleggelse av Andøya flystasjon ikke vil ha negative konsekvenser for Andøya Test Center.

– Regjeringen mener til og med at langtidsplanen ville være positiv for ATC. Stortinget har konkludert med at planen vil ha negative konsekvenser og at ATC er viktig. Det Stortinget har vedtatt er dermed fundamentalt annerledes enn det som står i beslutningsgrunnlaget fra regjeringen, sier Solsvik.