Rødt Sortlands førstekandidat Christoffer Ellingsen vil fjerne Grete Ellingsen (H) fra ordførerkontoret. Sjansen for at Rødt vil støtte Arbeiderpartiets Tove Mette Bjørkmo er dermed stor.

– Det skal veldig mye til for at vi ikke går inn for et ordførerskifte i Sortland, sier Ellingsen, som skal delta i forhandlingene som venstresida skal ha tirsdag kveld.

Der er allerede Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ventet.

Dersom alle partiene på venstresida samler seg, vil den politiske makta skifte i Sortland. Men grepet over de politiske sakene kan bli noe løsere. Rødts ordførerkandidat ser nemlig store fordeler ved å være helt uavhengig.

– Vi har sagt offentlig at vi i utgangspunktet skal ha den rollen vi har hatt, at vi fritt velger hva vi ønsker å stemme fra sak til sak. Vi ser allerede nå noen saker det kan bli vanskelig å bli enige med Ap om, sier Ellingsen, som ikke ønsker å si noe om hvilke saker.

Kan stemme mot Ap-koalisjon

Senterpartiet er nøkkelen til å skape en felles politisk plattform. Sps ordførerkandidat har allerede erkjent at de vil snakke med alle parter, både til venstre og til høyre for seg i det politiske landskapet.

En felles politisk plattform fungerer slik at hvert parti får gjennomslag for det de mener er de viktigste sakene. Det vil si at Senterpartiet trolig må stemme for noen saker de er mot, mens de får alle de andre samarbeidspartiene med seg i de sakene som er viktigst for Senterpartiet.

Et Rødt som står utenfor en slik forståelse – plattform – er i utgangspunktet fri til å stemme hva de vil.

– Fungerte ikke så bra

Resultatet er at en arbeiderpartiledet koalisjon kan bli tvunget til å søke støtte fra Høyre og Frp i saker som Rødt er uenige med dem i. Dessuten står Rødt fritt til å støtte forslag fra høyresiden.

Kortfattet vil det si at forslag som Rødt og Høyre er enige om, vil få flertall i kommunestyret.

– Vi har aldeles ikke vært enig med Arbeiderpartiet alltid. Vi ønsker å opprettholde vår frihet til å jobbe politisk på vårt grunnlag og ikke gå inn i noe bindende. Sist gang vi var en del av en koalisjon på med SV, Ap og Sp, synes jeg ikke at det gikk så bra, sier Ellingsen om flertallsstyret i Sortland mellom 2007-2011.

Ønsker mer samarbeid

Selv om Rødts ordførerkandidat hevder at partiet gjerne står helt fritt, er det likevel et ønske om å samarbeide mer.

– Vi ønsker å utvide rommet for samarbeid med andre. Det er vi som har blitt avvist av de andre, ikke omvendt. For eksempel er klima- og miljøpolitikk noe som vi ønsker et bredt forlik om i kommunestyret, sier Ellingsen.

Det kan dermed virke som om Rødt vil støtte et ordførerskifte, men er mer tilbakeholden på å inngå et bindende politisk samarbeid. Døra er likevel på gløtt før forhandlingene tirsdag kveld.

Nest størst

Rødt er det tredje største partiet i kommunestyret og det nest største på venstresiden. Dersom de går inn for å støtte Aps Tove Mette Bjørkmo som ordfører, er varaordførerposten innen rekkevidde.

– Normalt sett vil man tenke slik. Men jeg sier ikke mer om dét, sier Ellingsen.

– Har dere lyst på varaordførerposten?

– Temaet er noe av det vi kommer til å snakke om i forhandlingene.

– Risikerer vi å få et mindretallsstyre i Sortland?

– Formannskapsmodellen legger opp til at vi diskuterer oss fram til løsninger, men vi kan få en felles plattform med eller uten Rødt, sier Ellingsen.

PS: Rødts mål for valget var å bli sikret en plass i formannskapet. Med forbehold tatt, vil de lykkes med målet.