- Jeg ga en mann fyr på sigaretten for to dager siden. I går lå han skutt på båre, forteller Lena Larsen som var en del av reisefølget.

De fire kvinnene fra Myre, søstrene Line Kristoffersen, Lisbeth Stoltz og Monica Stoltz, samt kusinen Mona Lockert Larsen og hennes svigerinne Lena Larsen fra Mo i Rana, fikk en ferie de aldri vil glemme.

LES SAKEN: Fire vesterålskvinner i skytedrama i BulgariaKvinnene har hatt en fast, årlig jentetur til Tyrkia siden 2009. I år gikk imidlertid turen til Bulgaria, som et unntak.

– Vi droppet Tyrkia på grunn av terrorfaren der. Så havnet vi midt i en skyteepisode i Bulgaria, sier kvinnene hoderystende over hvordan tilfeldighetene har slått ut for dem.

– Det er veldig, veldig godt å komme hjem, istemmer de.

I videoen over kan du se stemningen på restauranten få minutter før skytingen startet.

Dro med seg sangkor

Med på restauranten var et kor fra Ballangen.

– Vi hadde spist på den aktuelle restauranten og anbefalte den sterkt. De ble med oss. Hvitvinsglassene hadde nettopp kommet på bordene og stemningen var god, forteller kvintetten til VOL, men de er svært glade for at ingen ble skadet.

– Gudskjelov ble ingen i koret skadet, spesielt siden vi dro dem med oss, men vi kunne ikke vite at det skulle skje noe der, forteller kvinnene.

Høydramatisk

Vesterålingene forteller om minutter spekket med frykt og dramatikk. Line Kristoffersen ble skilt fra følget i tumultene. Hun rømte over et gjerde og søkte tilflukt under et bord på naborestauranten. Der snakket hun i telefon med mannen hjemme.

– Jeg var livredd, forteller Kristoffersen.

De andre kom seg opp i andre etasje der de etter hvert støtte på bevæpnede menn som de mener må ha vært av gruppen som startet skytingen. Oppgjøret skal ha vært narkotikarelatert.

– Politiet oppførte seg merkelig etter vårt syn. Vi som så og snakket med involverte, fikk ikke avgi forklaring. Etter vår oppfatning var det kun de som lå under bordene og ikke så noe som ble avhørt av politiet. De bare avfeide oss, forteller kvintetten.

Dropper Bulgaria

I år droppet de Tyrkia for terrorfare. Det er helt sikkert at neste års jentetur ikke går til Bulgaria.

– Turoperatøren Apollo var fantastisk. De var behjelpelige på alle måter. Hotellet vårt var også eksemplarisk i sin behandling av saken, men det blir ikke Bulgaria til neste år, forteller kvinnene.

– Så hvor går turen i 2017?

– Svalbard?, foreslår en av dem.

– Jeg har et feriested på Barkestad, sier en annen, til humring fra de andre.