Onsdag var 35 6.-klassinger fra skolene på Bleik, Åse og Risøyhamn i Romskipet Aurora for en skoledag i verdensrommet. Da Andøyposten var innom var halvparten uten i verdensrommet, mens de andre elevene kontrollerte romferden fra bakken.

Artigere enn vanlig skole

– Jeg har kontroll på kameraene og følger med på raketter og nordlyset, sier Lina Helene fra Bleik montessoriskole. Hun forteller at de har forberedt seg godt før besøket i romskipet.

– Vi har lært om verdensrommet og planeter på skolen, så vi kunne litt før vi kom hit, sier hun og legger til at det er artig med et avbrekk fra den vanlige skolehverdagen.

– Ja, det er mye artigere enn å jobbe på skolen, sier hun.

Realfagsinteressen

Alle skolene og barnehagene i Andøy har inngått avtale med NAROM og Romskipet Aurora. I den ligger det inne årlige besøk i romskipet med undervisningsopplegg tilpasset de ulike aldersgruppene. Målet er å øke interessen for realfag og gjøre andøyelevene oppmerksom på mulighetene som ligger i spennende arbeidsplasser lokal i Oksebåsen.

SE VIDEO: Lær hvordan du kan forutse om det blir nordlys

– Elevene synes det er kjempemorsomt og du ser at de er veldig engasjerte i oppgavene de får tildelt, sier Kristian Dragland som er lærer ved Risøyhamn skole. Han forteller at de på forhånd ikke viste helt hva de skulle forvente av undervisningsopplegget i romskipet.

– Dette er meget bra. Elevene får lære gjennom praktiske og kreative øvelser, så jeg tro absolutt dette kan være med på å øke realfagsinteressen, sier han.

Imponert lærer

Fredrik Pettersen er faglærer i NAROM og den som leder 6.-klassingene gjennom romferdene. Han er imponert over andøyelevene de har hatt på besøk denne uken.

LES OGSÅ: – NAROM ble født over en kaffekopp på Teria i 1992

– De er veldig engasjerte og det kommer fram at mange kan mye om temaet fra før, sier han. I løpet av de tre første dagene denne uken har han hatt 120 elever innom romskipet.

– Mandag hadde vi 57 8.-klassinger, tirsdag var det 29 7.-klassinger og i dag har vi 35 6.-klassinger. Det er veldig artig, sier han.

Litt stressende

Alexandra fra Risøyhamn skole har nettopp vært med på å få romskipet trygt ned på bakken når Andøyposten stopper ved hennes plass i bakkekontrollen.

– Det er litt stressende under landingen, men det er kjempeartig, sier hun med et smil, før Pettersen ber alle gå inn i breifingrommet for å oppsummere romferden.

– Dere har jobbet veldig bra, og nå er vi spente på resultatene fra dataene dere har samlet inn, sier han, og starter en video med professor Jøran Moen ved Universitetet i Oslo. Han er fornøyd med dataene, men vil gjerne ha en romferd til for å verifisere funnene.

– De som var på den første romferden var utsatt for altfor mye stråling, så nå må de bytte med dem som var på bakken, sier Pettersen, og gjør seg klar til å sende en ny gruppe andøyelever ut i verdensrommet med Romskipet Aurora.