Her er ett av forslagene som utbygger Karl Behrens har vurdert å bygge ut.

Rådmannen ble bedt om å vurdere Behrens omstridte blokk opp mot skissene av "Gammelbyen" som Sverre Bjørstad Graff har foreslått som et alternativ til Behrens prosjekt.

Graff har fått oppmerksomhet i lokalpressen og høstet mange lovord for forslaget sitt i lokale medier.

Vurderingen fra rådmann Rolf Lossius er imidlertid krystallklar.

– Juridisk må vi forholde oss til at det er en grunneier som har utviklet et prosjekt hvor kommunen har sagt ja, godkjent utbyggingen og gjort alle avtaler. Slikt sett ville det vært problematisk nå å stoppe opp og gå for det skisserte prosjektet fra Bjørstad Graff, sier Lossius til VOL.

I vurderingen tar rådmannen opp at prosjektet passer dårlig med dagens reguleringsplan, at det vil bli problematisk med parkering, samt at Behrens’ prosjekt er det fjerde som vurderes i kvartalet.

Her kan du lese hele vurderingen. (Fra side 14)

Vil forandre reguleringen

Pådriver og byutviklingstenker Graff har forståelse for rådmannens kritikk mot det nye forslaget.

– Kritikken er forståelig, basert på hvordan reguleringsplanen er i dag. Men så er spørsmålet om reguleringsplanen er god nok, legger den til rette for en best mulig utnyttelse av dette viktige kvartalet? Forslaget vårt kan på mange måter sees på som et forslag til å forandre reguleringen.

Videre mener han at fokuset på siktlinjer er for stort.

– Denne byaksen som det er så mye snakk om er så stor, og jeg tror også den vil konkurrere med Skolegata og Torggata. For at aksen skal bli brukt, er det også nødvendig med tilbud langs aksen. I vårt forslag har vi laget flere krysslinjer gjennom kvartalet - samt lagt til rette for mange næringer og tilbud langs disse. Sortland sentrum er dominert av store siktlinjer over alt, hvorfor ønsker man det her også, spør Graff.

Intime byrom

Han ville lage et forslag som i større grad satset på intimitet og byrom, som han mener er to opplagte behov på Sortland, ikke nye, store akser.

– Det er egentlig overraskende at det settes grense på 65 prosent utnyttelse i et så sentralt kvartal. At gågaten er lagt så nært inntil den søndre rekken mener vi ikke forringer eiendommene på sørsiden, ettersom vi har foreslått næringer i første etasje, sier Graff.

– Et alternativ

Han innrømmer at det er mye idealisme i dette forslaget.

– Men det er ment som et alternativ til hvordan denne viktige området kan være. Kommunen ga allerede dispensasjon til det allerede vedtatte prosjektet, så da har vi også tenkt at så lenge prosjektet gir mye tilbake, så kan man heller se gjennom fingrene på de tingene som bryter med reguleringsbestemmelsene. For eksempel når det kommer til parkering. Men - parkering kan kanskje også legges under bakken, både i dette kvartalet og/eller under Paviljongparken eller på plassen overfor Sparebanken, foreslår Graff.

Kan fjerne bygninger

Graff er åpen for å endre på forslagsskissen.

- Det er ikke meg i mot å fjerne et bygg eller to i vårt forslag for å komme innenfor kommunens reguleringsbestemmelser om utnyttelse. Dette er bare et forslag for å vise muligheter. En av grunnene til at vi la inn flere bygg, var å kunne appellere til utbygger/utbyggere. Slik at ikke alt blir urealistisk 'idealisme'. I tillegg til at vi ønsket å skape intimitet, sier Graff.

- Ikke skuffet

Graff synes han skylder å si at han skjønner om noen mener det er frekt å ta seg til rette på andres område slik som er gjort.

- Men Kvartal 13 er så viktig, at det må kunne debatteres. Det bør være i alles interesse at dette området blir så bra som mulig. I Kvartal 13 har Sortland en unik sjanse til å definere hva slags by vi ønsker.

- Er du skuffet over rådmannens vurdering?

- Jeg kan ikke si jeg er skuffet. Det eneste som vil være skuffende er om man realiserer et prosjekt som ikke er godt nok. Og da bør kanskje kommunen titte litt på reguleringsbestemmelsene for kvartalet, om det er de som stikker kjepper i hjulene for å få til et bra prosjekt, sier Graff.

NB! Siste ord er ikke sagt i debatten. Saken skal opp for formannskapet i neste uke.