Med dette bildet av et prakteksemplar av en skrei på over 30 kg, vant Ove Chartertorsken 2015. Foto: Privatfoto

I fjor lanserte VOL fotokonkurransen ”Chartertorsken”, hvor fiskere i regionen ble oppfordret til å sende inn bilder av storrugger på over 20 kilo.

Også i år har VOL kjørt konkurransen, og fått inn en rekke bilder av stor og lekker vesterålsskrei.

Blant alle innsendte bidrag er det nå trukket en heldig vinner av årets ”Chartertorsk”.

Premien, som er et reisegavekort på 10.000 kroner, var det sortlending og fisker Ove Alvestad som stakk av med.

– Jævlig bra, utbryter Alvestad når VOL slår på tråden til den travle fiskeren.

– Bildet jeg sendte inn var et prakteksemplar av en torsk, så litt flaks hadde jeg, sier han.

Kjærestetur

Fjorårets vinner av konkurransen, Stein Ronny Vornes fra Myre, tok med seg kjæresten på weekend til Portugal, landet i verden som kjøper mest norsk torsk.

– Stein Ronny har nå lagt føring med å ta med kjæresten på tur. Jeg kan ikke være noe dårligere. Kjerringa syntes det høres lurt ut med weekend i Portugal, så da er det stor sannsynlighet at det blir det på oss også. Med tanke på haillet, så mener hun nemlig at hun har litt av æren for seieren, sier Alvestad og ler.

Innkjøring

Som SortlandsAvisa skrev før jul, forlot sortlendingen i fjor elektrikeryrket for å satse på fiskeriene. Han har investert millioner i nybygd sjark, den 35 fot store «Matheus». Båten er rigget for både line, teine, runddorg og not, men i skreisesongen har det gått i linefiske med base på Myre.

– Vi har hatt innkjøring i vinter, og litt småtteri er det alltid med nye båter. Nå begynner jeg å få ting på plass, og jeg har allerede begynt å glede meg til neste skreisesong, sier han.

Vintersesongen har vært preget av mye dårlig vær og landligge, også for Alvestad.

– Men de dagene vi kom oss på havet var det mye og stor fisk å få. Vi har fisket rundt 40 tonn torsk. Jeg elsker torskefisket, det er et lite eventyr, sier han.

Alvestad fisker i åpen gruppe, men er nå på jakt etter torskekvote.

– Om det er noen som har en torskekvote å selge, er det bare å ta kontakt, sier Alvestad.

Tester runddorg

Alvestad er ikke fremmed for å teste ut ulike redskaper, og er en av de første som nå tester ut runddorg, en oppfinnelse som Sintef Nord har utviklet etter en idé fra en fisker i Finnmark. Essensen i konseptet er en spesiell konstruksjon av et lodd som regulerer fiskedybden.

– Siden vi var presset på tid i skreisesongen, tok vi ikke sjansen på å testet den ordenlig ut da. I løpet av året skal vi ha kommet lengre, og målet er å være klar til neste års torskefiske. Runddorga skal etter planen få opp lønnsomheta, fordi du slipper å bruke agn, og tanken er at det skal være et supplement til linedrift, sier han.

– Utover sommeren er planen å få testet runddorga på seien, men foreløpig har vi ikke sett snurten av han, sier Alvestad.

Så i påvente av seien, ligger «Matheus» nå utenfor Bø, og fisker etter kveite og brosme.

– Men til høsten satser jeg på tur til Portugal, avslutter Alvestad.