I rådmannens saksfremlegg i forkant av torsdagens kommunestyremøte om skolestruktur i Øksnes ble det slått fast at flytting av elevene ved ungdomstrinnet i Alsvåg til Myre, vil ha en merkostnad på 500.000 kroner i året. Dette på grunn av økte skyssutgifter og tap av småskoletillegg.

De store pengene å spare ved skolenedleggelser ligger ifølge rådmannen i å stenge ned bygg, noe som ikke er aktuelt i dette tilfelle – da barneskolen i Alsvåg fortsatt skal opprettholdes.

Mulige lærerutfordringer

I år er det 35 elever fordelt på tre klasser ved ungdomstrinnet i Alsvåg. Prognoser av elevtallene frem mot 2020, som administrasjonen påpekte var høyst usikre, sier at tallene trolig vil gå noe ned - men holde seg på over 10 elever per klasse i årene fremover.

Likevel valgte Ap, Høyre, KrF og ØTL, med Alsvåg tungt representert blant kommunestyrerepresentantene, å gå inn for nedleggelse av ungdomstrinnet i torsdagens møte.

Ap sa til VOL i en kort pause at et av hovedargumentene deres for å gå for nedlegging av ungdomstrinnet i Alsvåg, er at det utdannes færre lærere, og at det i framtida kan bli en utfordring knyttet til rekruttering av nok lærerpersonell. Skolen opplever ikke en slik utfordring i dag.

- Vi ser at vi har mange lærere som nærmer seg pensjonsalder, og at det i framtida kan bli vanskelig å få nok lærere. Det handler også om at vi har skissert vei tidligere ved å bygge en ny skole på Myre for å kunne huse hele ungdomstrinnet i kommunen, sier Aps Yngve Hansen til VOL.

- Er det rett å legge ned ungdomstrinnet på bakgrunn av en mulig utfordring med rekruttering av lærere i framtida?

- Vi i Øksnes Ap mener det. Men det er overhode ikke en lett avgjørelse. Det er steikanes følsomt, og det skal vi har respekt for.

Beklager lite diskusjon

I etterkant av møtet legger Hansen til at dette er et forslag som har vært oppe flere ganger, men at det tidligere har vært for mange elever og for trangt om plassen til å gjennomføre. Han mener det var tanken da den nye ungdomsskolen på Myre ble bygd, at ungdomstrinnene i kommunen skulle samles når elevtallet tilsa at det var plass til det.

- Nå har elevtallet gått noe ned, og det er mulig å gjennomføre. Prognosene sier at elevtallet i Alsvåg trolig også går ned i årene fremover, og det kan ligge an til fådelte klasser ved ungdomstrinnet. Det mener vi er uheldig. I den alderen er det gjerne behov for større miljø, sier Hansen.

- Nedleggelsen av ungdomstrinnet ble lite debattert fra talerstolen torsdag, og få argumenter for å legge ned ble presentert. Mye av møtet pågikk bak lukkede dører i gruppemøter mellom partiene. Er det rett i en så viktig sak?

- Hvis argumentene ikke kom godt nok frem skyldes ikke det gruppemøtene, men at vi heller var for dårlig til å legge de frem. I en såpass alvorlig sak, må man være nøye på det man gjør. Det er bakgrunnen for at det ble så mange gruppemøter. Vi prøvde å komme frem til enighet. Hvis vi var for lite tydelig i argumentasjonen, beklager jeg det, sier Hansen.

- Burde ikke overraske

- Det var fra politikernes side bred enighet om at saksutredningen til møtet var tynn, og at mange nye kommunestyrerepresentanter ikke har vært med i debatten tidligere år og kjenner til tidligere utredninger og høringsinnspill. Hvorfor valgte dere likevel å gå videre og foreslå nedleggelse?

- Det handler om at vi føler prosessen har vært god i de enkelte partiene. Dette er en oppfølging av en tidligere sak, der kommunestyret har vedtatt at flytting av ungdomstrinnet skulle opp til vurdering på ny i 2017. Dette burde ikke komme som noen overraskelse for noen. Enkelte mener vi burde tatt en ny runde med høringer, men jeg er usikker, og tror at argumentasjonen vil være den samme nå som da.

- Tøft møte

Ordfører Karianne Bråthen (Ap) sier til VOL torsdag kveld at nedleggelsen av ungdomstrinnet i Alsvåg er den tøffeste avgjørelsen hun har vært med å ta som politiker i Øksnes. Hun bor selv i bygda, og har både barn og mann som er elever og jobber ved skolen.

- Dette er første gangen jeg har stemt for en sak som jeg personlig er veldig imot. At Alsvåg hadde en liten skole var en av grunnene til at vi valgte å flytte til bygda. De er ikke fornøyde på hjemmebane, innrømmer hun.

- Vi har tradisjon i Ap for å stemme etter flertallet i partiet, og det gjorde vi torsdag, legger hun til.

Bråthen er ikke enig i at debatten rundt nedlegginga ble tatt på bakrommet i torsdagens møte.

- Vi var nok flere som måtte stemme mot vår egen overbevisning, og for min del var det da vanskelig å gå på talerstolen å forsvare det. De som var for nedlegging var heller ikke oppe og argumenterte for det. Jeg tror nok det ligger en del der, sier hun.