Posten ble fra nyttår underlagt en ny postlov som betyr at det ikke er ombæring av post på lørdager. Lørdagsombæringen ble avviklet 5. mars i år mens avisombæringen fortsatte til og med sist lørdag.

Men fra kommende lørdag er det ålesundselskapet Kvikkas AS som har oppdraget med å bære ut lørdagsviser som Posten tidligere håndterte i områder uten avisbud.

Kvikkas AS ble tildelt tjenestekonsesjon for avisdistribusjon på lørdager av Samferdselsdepartementet i juli.

Velo Varetaxi i Vesterålen

I Vesterålen er det imidlertid sortlandsfirmaet Velo Varetaxi AS som har fått oppdraget fra Kvikkas AS med å levere lørdagsaviser.

– Det stemmer at vi har fått avtale gjennom Kvikkas AS. Dette gjelder distribuering av en rekke aviser til en stor del av husstandene i Vesterålen, deriblant Gullesfjord og Lødingen Vestbygd. Utkjøring gjelder de plasser avisene selv ikke har organisert egen distribusjon, noe som gjelder rundt 15 prosent av husstandene på landsbasis, sier Steinar Hansen, daglig leder i Velo Varetaxi.

Les også: Erstatter Vesterålens siste postkontor

– Tillitserklæring

Hansen sier de skal klare oppgaven fint.

– For vår del har vi valgt å distribuere noe selv med egen materiell, i tillegg til at vi har inngått samarbeid med Sørøy Distribusjon AS. Sørøy har jo holdt på med dette i en mannsalder, så når vi nå får han med på laget, er vi meget trygg på at denne overgangen vil gå rimelig smertefritt.

Han tror avtalen også vil bidra til vekst i selskapet.

– For vår del er det klart at det er av stor betydning å bli inkludert i Kvikkas sitt system, både med tanke på fremtidig vekst og utviklingen av samarbeidet vi har med de andre aktørene som kjører for Kvikkas. Det har vært en hektisk tid de siste månedene med å få alt på plass, men det er moro å få være med på dette, samtidig som vi ser på det som en tillitserklæring at vi blir inkludert i dette viktige oppdraget, sier Hansen.

Les også: – Folk flest sender ikke post lenger

Mange aviser

Velo Varetaxi vil kjøre ut alle avisene som har abonnenter på selskapets oppsatte ruter.

– Hovedtyngden av aviser som vi vil kjøre vil være Andøyposten, Vesteraalens Avis, Harstad Tidende og Bladet Vesterålen. Der vil og være andre aviser som Dagens Næringsliv og Aftenposten og flere andre som utgjør en mindre andel av det vi skal distribuere. Totalt vil det nok være en 12-15 forskjellige.

– Har avtalen ført til at dere har økt bemanningen?

– Med tanke på at dette gjelder distribuering kun på lørdager og at vi har en del innleid kapasitet, har vi ikke økt bemanningen selv. Vi har heller valgt å strukturere om den bemanningen vi har og fokusert på å tilby mer jobb til de ansatte som ikke har fulle stillinger fra før.