Ved barne- og ungdomsskolen på Melbu har temaet mobbing vært samtaleemne i det siste.

Det begynte med et oppslag i Stavanger Aftenblad. Avisen hadde fått tilgang til et stort tallmateriale fra Utdanningsdirektoratet. Mobbetall fra alle landets skoler i to treårsperioder, fra 2007 til og med 2009, samt fra 2010 til og med 2012 var samlet inn. Den eneste hadselskolen som kom med på den lite hyggelige listen over skoler med mest mobbing var Melbu.

Ti prosent

Her var det samlet inn 106 svar i perioden, og av disse ga 10,6 prosent uttrykk for at de hadde problemer med mobbing. Prosenttallet på Melbu peker seg ikke ut i forhold til andre større skoler, men rektor Arnvid Johansen synes like fullt at det ikke er bra at skolen er kommet med på den lite hyggelige lista. I Vesterålen ellers er det bare småskolene Alsvåg, Maurnes og Strand som er kommet med. Her oppgir henholdsvis 14,7, 19,4 og 17,9 prosent at de mobbes.

- Vi jobber kontinuerlig med forebygging av mobbing. Det gjør vi blant elever, det gjør vi blant lærere, og mellom ansatte og de som går her på skolen. Vi involverer foreldre i arbeidet. Kampen mot mobbing er noe vi tar på aller største alvor, sier rektor Arnvid Johansen til Vesteraalens Avis.

Rektoren understreker at selv om han mener tallene det vises til i undersøkelsen er langt lavere på Melbu i dag enn det Utdanningsdirektoratets tall kan tyde på, så vil han veldig gjerne at elever og foresatte som opplever at det mobbes tar kontakt.

- Trygt

- Det skal være trygt å være elev her på skolen, og det skal være trygt å si i fra til skoleledelsen om mobbing, sier han. - Vi har tatt opp spørsmålet om mobbing på skolen i personalgruppa her hos oss, og det blir på ingen måte noe mindre viktig å kjempe mot dette i tiden som kommer, sier Arnvid Johansen.

- Den siste elevundersøkelsen vi gjennomførte her på skolen ble gjort på klassetrinnene femte til og med tiende, og da viste svarantallet at det var hele 86 prosent av elevene som da gav tilbakemelding.

Av disse var det 3,05 prosent som oppga at de hadde opplevd mobbing som et problem i sin skolehverdag. Det er et langt lavere tall enn ti prosent. Likevel ønsker vi selvsagt at ingen skal føle seg mobbet på skolen vår, sier rektor Arnvid Johansen.