Byggeplanene til Byggmester Karl Behrens AS i Kvartal 13 har vært tema for debatt i Sortland i flere år. Når formannskapet i Sortland møtes i dag, torsdag, er det igjen med Kvartal 13 på sakslista.

Behrens har det imidlertid travelt med å få satt i gang bygginga. Den vedtatte planen er datert 10. oktober 2013, og har en gyldighet på tre år.

Les også: Administrasjonen avslår søknad om dispensasjon

- Bygger uansett

Karl Behrens sa til Bladet Vesterålen denne uka at han håper på et positivt vedtak fra politikerene, og at det uansett utfall blir bygget på tomta. Om politikerne sier nei til de nye endringene, er det de godkjente planene fra 2013 som vil realiseres.

Den godkjente rammetillatelsen fra høsten 2013 har imidlertid en varighet på tre år, og går derfor ut i høst.

- Utbygger må starte innenfor de tre årene, opplyser saksbehandler i kommunen, Jan-Harry Johansen til VOL.

Frist i oktober

Ifølge saksbehandler Martine Strømsnes gjelder fristen 10. oktober uansett utfall i dagens møte, da søknaden som i dag skal behandles politisk er en dispensasjon fra allerede vedtatte rammetillatelse.

Det første Byggmester Karl Behrens AS da må gjøre, er å søke om en igangsettingstillatelse. Strømsnes anslår at saksbehandlingstiden på en slik søknad vil være tre uker. Spaden må imidlertid være satt i jorda før tillatelsen går ut.

- De begynner å få det travelt, sier Johansen.

Les også: Kvartal 13 må tas opp på nytt politisk

Vedtatt rammetillatelse

Høsten 2013 godkjente politikerne Behrens planer om oppføring av to boligbygg på fire etasjer, med deler av bygget på fem etasjer. Behrens har siden da søkt om å få endre prosjektet til ett sammenhengene bygg, hvor fasaden mot torget endres fra fire til fem etasjer. Dette krever dispensasjon fra parkeringskrav, samt en rekke plankrav i den nye byplanen.

I sin saksutredning til torsdagens møte skriver rådmannen at endringen av byggeprosjektet nå er så stort at der er å anses som et nytt tiltak, men at man for historikkens skyld behandler endringen som en del av eksisterende tiltak.

Les også: - Søknaden er mangelfull

- Ikke gode nok grunner

Rådmannens vurdering er at byplanen ikke blir ivaretatt om endringene til Behrens blir godkjent, og ber derfor politikerne om å si nei til prosjektet.

- Vi har vurdert det sånn at vi ikke finner gode nok grunner til at vi anbefaler å godkjenne søknaden. Denne søknaden er enda mindre i tråd med reguleringsplan og byplan, sier Martine Strømsnes.

Fylkeskommunen har også uttalt seg negativt til tiltaket.

Det har ikke lyktes VOL å få en kommentar fra Karl Behrens.