Bokbussen ble avviklet i juni, etter at flere av samarbeidskommunene valgte å trekke seg ut av ordningen.

– Administrasjonen har i dialog med Øksnes og Bø kommune avklart at det ikke er grunnlag for de tre gjenværende kommunene å drive bokbussen videre, skriver rådmannen.

Skolebibliotek

I tillegg til å være et kjært tilbud til innbyggerne, har bokbussen også fungert som skolebibliotek for Risøyhamn skole. En arbeidsgruppe sammensatt av biblioteksjef, enhetsleder for kultur og informasjon og rektor ved Risøyhamn skole har gjort en foreløpig vurdering av hvordan kommunens oppgaver med henholdt til skolebibliotek kan ivaretas uten bokbussen.

Arbeidsgruppa har skissert denne løsningen overfor rådmannen:

  • Risøyhamn skole stiller et rom til disposisjon.

  • Andøy folkebibliotek utvider bibliotekets datasystem til også å gjelde Risøyhamn skole og ordner en depotsamling på skolen med bøker fra samlingen på Andenes.

  • Andøy folkebibliotek og Risøyhamn skole starter oppbygging av skolebiblioteksamlingen.

Ikke ekstra penger

– Dette vil gi skolen et skolebibliotek som dekker de grunnleggende behov og Risøyhamn skole og Andøy folkebibliotek får på plass gode samarbeidsrutiner. For høsten 2015 må dette løses innenfor eksisterende økonomiske rammer. Rammer for 2016 og senere må avklares i budsjett og økonomiplan, skriver rådmannen.

I den nye skolen som planlegges i Risøyhamn er det ønske om et rom som kan inneholde kantine, bibliotek/mediatek og musikkrom. Arbeidsgruppa mener at det kan være mulig å lage et kombinasjonsbibliotek i den nye skolen. Det vil si at det også blir en folkebibliotekfilial.

– En slik kombinasjonsløsning må utredes nærmere som egen sak, blant annet i forhold til kostnader, skriver rådmannen i notatet til formannskapet.

Barnehagene uten tilbud

Skolefaglig rådgiver i Andøy kommune, Torfinn Bø, sier til Andøyposten at han synes det er synd at det gode tilbudet nå er borte.

– Men slik er det når de store kommunene trekker seg ut, sier han.

– Barnehagene har også benyttet bokbussen, vil de få noe nytt tilbud?

– Bibliotektilbud i barnehagene er ikke lovpålagt på samme måte som i grunnskolen, sier Bø. Ordfører Jonni Helge Solsvik sier til Andøyposten at han vet at bokbussen har vært et veldig populært tilbud i barnehagene.

– Og det er mye vi driver med i kommunen som ikke er lovpålagt, så jeg skulle ønske at vi også får til et tilbud til barnehagene, sier han. Førstkommende mandag skal formannskapet drøfte saken.

– Da skal vi ta en runde på dette og se om det er andre mulige løsninger enn den rådmannen skisserer, sier Solsvik.