EVIG YOUNG: Ken Rune Hansen mener Neil Young er tidenes beste låtskriver. Nå inviterer han deg til å delta i ei uhøytidelig markering på Blå Bar. Foto: Thor Anders Angelsen

Låtskriveren har en massiv fanskare over hele verden etter å ha laget musikk siden midten av 1960-tallet. Til nå er det blitt 41 studioalbum og over et dusin live- og samleplater.

Torsdag denne uka fyller legenden 70 år, og det kunne ikke Young-entusiast Ken Rune Hansen forbigå i stillhet.

– Som mange andre rundt om i verden, lager vi en lokal feiring av mannen. Det gjør vi med gratis deltakelse, og uten at det skal være høy nerdefaktor. Du trenger ikke være Neil Young-fanatiker for å være med på feiringa, sier Hansen, som tidligere har vært med å arrangere Tom Waits-løpet på Sortland.

Programmet er i skrivende stund ikke hundre prosent spikret, men ifølge Hansen vil det bli et arrangement med lave skuldre og godt humør.

– Vi ønsker å sette av en kveld der alt som høres og spilles kan knyttes til Young. Over lydanlegg og live. Jeg kan ikke bekrefte noen artister ennå. Det er fritt fram for dem som vil  hylle Young – de skal få ta ei låt eller to.

Les også: Neil Young-fantasten feide gulvet med sine konkurrenter

– Alt er mulig

Young-feiringa på Blå Bar torsdag kommer som et resultat av oppslutningen rundt det nevnte Waits-løpet.

– Tidligere har vi sette på slike arrangementer som storbyfenomener. Man må til en storby for å finne nok som er interesserte i det samme, men Sortland har vist at byen er moden for hva som helst, poengterer Hansen.

Med feiring av Neil Young torsdag og en reprise på Tom Waits-løp 4. desember, ligger det også an til ei feiring av en annen rockehelt til neste år.

– Bob Dylan fyller 75 i mai. Det planlegges et arrangement også i forbindelse med hans fødselsdag. Bransjen er full av storheter. Mange av dem blir gamle også. Potensialet er at man hvert femte år kan markere de største artistene, sier Hansen.

Les også: Ydmyk rockepoet

Foren dere!

Han oppfordrer andre som har et lidenskaplig forhold til en artist eller et band om å prøve noe lignende på Sortland.

– Jeg kan være behjelpelig med tips og råd. Nerder; foren dere!, sier en humrende Hansen.

Til eksempel er torsdagens hendelse et enkeltarrangement på ett utested.

– Alibiet er kjærlighet til Neil Youngs musikk. Klarer vi å samle 25 på en torsdag, er jeg veldig fornøyd, sier Hansen.

– Hvorfor engasjerer du deg i nettopp Neil Young?

– Jeg synes han er tidenes største artist og låtskriver. Privat har jeg feiret ham hvert år siden 50-årsdagen hans. Runddager er ekstra spesielle, sier Hansen.