Det var etter initiativ fra Fremskrittspartiet at kommunestyret tidligere i år bestilte en forvaltningsrevisjon av Barnevernstjenesten i Andøy. Bakgrunnen var statistikk som viste at Andøy var i norgestoppen når det kom til omsorgsovertakelser.

Forklaringsjakt

I kommunestyremøtet nylig fikk Andøy-politikerne rapporten fra kontrollutvalget, som viser at Andøy kommunes barnevernsutgifter har økt fra seks millioner kroner i 2011, da de sto alene, til 11 millioner kroner i 2016, etter sammenslåingen til Vesterålen barnevern. Veksten i omsorgsplasser har økt påfallende, samtidig som hjelpetiltak er kraftig redusert. Kontrollutvalget ber Andøy kommune gå kritisk gjennom kostnadsbruken.

LES OGSÅ: Tallene kan like godt bety at vi er best

Kolbjørn Blix (Frp), som var den som tok opp saken i kommunestyret i mai, er glad for at Kontrollutvalget og revisor har gått så godt inn i materien.

– Er det enkeltbarn som medfører veldig høye utgifter eller er det generelt? Jeg er overbevist om at vi skal komme til bunns i denne saken. Selv om vi bruker penger som mål her, så er det ungene som er i fokus, sa Blix.

– Dette handler ikke om det faglige, men man er på jakt etter en forklaring på hvorfor utviklingen har vært slik, sa Solsvik.

Viktig sak

– Dette er en veldig viktig sak, og jeg er enig med Blix, sa Kate Eliassen (H), sa at de ville fremme et tilleggsforslag til kontrollutvalgets forslag til vedtak (se faktaboks). Sveinung Ellingsen (Ap) sa at opposisjonen også hadde et tilleggsforslag.

LES OGSÅ: Jan Vidar er glad for kritikk av barnevernet

– Vi ser av forvaltningsrapporten at antall omsorgsovertakelser og kostnadene har økt. Jeg stiller spørsmål ved at antall hjelpetiltak i hjemmet synker, mens kostnadene til dette øker. Er det slik at vi kjøper inn tjenester når vi setter inn hjelpetiltak, spurte han, før han foreslo gruppemøter for å se om det var mulig å omforente de to tilleggsforslagene. Etter gruppemøtene sa Ellingsen at de med noen små språkmessige endringer så kunne de stille seg bak posisjonens tilleggsforslag.

Vedtaket

I tilleggsforslaget, som ble enstemmig vedtatt, skriver kommunestyret at rapporten etter forvaltningsrevisjonen avdekker blant annet følgende fakta om utviklingen for Andøy kommunes barnevern med hensyn til økonomi, antall saker/tiltak og effektivitet de siste 4 årene:

* Samlet kostnad for Andøy kommunes barnevern har økt fra 6,2 til 11,4 mill kroner

* Andel barn med tiltak er redusert med 40 prosent

* Kostnaden pr. barn med tiltak er økt med 256 prosent

* Andel barn med tiltak i hjemmet er redusert, mens andel barn under omsorg har hatt en kraftig vekst.

* Antall barn med tiltak utenfor hjemmet er nå 56 prosent høyere i Andøy enn innbyggertallet 0–17 år skulle tilsi. Antall med tiltak i hjemmet er 17 prosent lavere enn antallet 0–17 år skulle tilsi.

* Andøy kommune har gått fra å ha den laveste barnevernskostnaden i Vesterålen i 2011 til å ha den nest dyreste i 2015 uten at det kan relateres til et dårlig fungerende barnevern før Vesterålen barnevern ble etablert.

LES OGSÅ: Tidligere fylkestingsmedlem: – Overivrig barnevern

– Kommunestyret viser til at forvaltningsrapporten for Vesterålen barnevern høsten 2016 avdekker en utvikling som gir grunn til bekymring og ber om at årsakene til denne utviklingen undersøkes og dokumenteres i kommende evaluering av Vesterålen banevern. Kommunestyret ber om at det snarest også igangsettes et arbeid med revidering og eventuell supplering av samarbeidsavtalen som ble inngått mellom kommunene i Vesterålen i forbindelse med etablering av Vesterålen barnevern.