– Sjøsettingen gikk over all forventning. Jeg hadde sett for meg mye som kunne gå galt, men det gikk overraskende bra. Hun fløt, startet og det var lite lekkasjer etter å ha stått på land i tre år, sier Bringsli.

– Hvordan føltes det å ta den første turen?

– Det var en helt syk opplevelse. Jeg tror ikke det helt har gått opp for oss. Det kjennes godt og enda bedre blir det når den blir helt ferdig, sier han.

Mange dugnadstimer

Bringsli sier at mandagens sjøsetting er det de har jobbet for siden de overtok «Havblikk» like før jul i 2009. Allerede året etter begynte dialogen med Riksantikvaren og båten ble vernet i 2011.

– Vi begynte renoveringen i Gratangen i 2012. I begynnelsen lå hun ute mens vi demonterte og rev, slik at det nesten bare var skallet som ble tatt inn, sier han. Bringsli sier at de til sammen har produsert omkring 4200 dugnadstimer underveis i prosessen.

– På fartøyvernsenteret sier de at det står respekt av det arbeidet vi har lagt ned på dugnad. Spesielt med tanke på at vi har en kjøretur på fire timer hver vei, sier han.

Honnør til de hjemme

Alle medlemmene i foreningen har bidratt i dugnaden, og en «hard kjerne» på 8–10 stykker har vært veldig aktive og brukt både langhelger og ferie for å få prosjektet i havn.

– Det er jo en interesse vi har, men de det skal sies at de fleste av oss har noen hjemme også og de skal ha all honnør for at båten nå er sjøsatt. Uten at de hadde gitt grønt lys til å bruke så mange timer i Gratangen, så hadde ikke dette gått, medgir han.

Mangler penger

Selv om båten nå flyter på havet igjen og har tøffet sin første tur i saltvann for egen maskin, så gjenstår det mye arbeid.

– Vi mangler et par hundre tusen for å gjøre henne sjøklar for turen hjem til Andenes og rundt 600.000 kroner for å få henne helt klart med innredning og alt, sier Bringsli. Han opplyser at årets bevilling fra Riksantikvaren er brukt opp, så i realiteten må de vente til årsskifte for å sende inn en ny søknad, før «Havblikk» kan ferdigstilles.

– Vi er lite lysten på at hun skal ligge til kai i Gratangen i vinter og har lyst til å ha henne hjem til Andenes der vi kan holde mer oppsyn med båten. Så vi har sendt en søknad til Riksantikvaren om ekstramidler til ferdigstilling, så får vi bare håpe at de imøteser den søknaden, sier han.

God dialog

Bringsli har god tro på at Riksantikvaren ser behovet for å få båten sjøklar.

– Vi har gjennom hele prosessen hatt en veldig god dialog med Riksantikvaren og det gjenspeiler seg også i bevillingen vi har fått til restaureringen. Til sammen har det blitt 9 millioner kroner, sier Bringsli. Han sier at tar man med kulturmidler, støtte fra Andøy kommune og dugnadsinnsatsen, så blir nok den totale kostnaden for å berge kulturminne «Havblikk» på over 11 millioner kroner.